Nieuws

Net sluit zich rondom oppositie Loekasjenko, grenzen Belarus dicht

Het regime van Aleksandr Loekasjenko heeft dinsdag de grens van Belarus gesloten voor bijna alle inwoners. Belarussen die Loekasjenko’s repressie willen ontvluchten, kunnen geen kant meer op.

Een demonstratie in Amsterdam tegen het beleid van president Aleksandr Loekasjenko in Belarus.  Beeld ANP
Een demonstratie in Amsterdam tegen het beleid van president Aleksandr Loekasjenko in Belarus.Beeld ANP

Alleen mensen met een permanente verblijfsvergunning in het buitenland mogen het land nog verlaten. Wie een tijdelijke verblijfsvergunning heeft, wordt tegengehouden aan de grens.

Volgens de Belarussische douane moet de maatregel gezien worden als een corona-maatregel. Maar de oppositie gelooft dat niet, aangezien Loekasjenko het coronavirus altijd heeft afgedaan als een ongevaarlijk griepje. De maatregel doet velen terugdenken aan de Sovjettijd waarin reizen naar het buitenland ook verboden was.

Tal van oppositieactivisten en journalisten zijn de afgelopen maanden naar het buitenland gevlucht, uit vrees voor jarenlange gevangenisstraffen. Voor de overgebleven critici van Loekasjenko verdwijnt de ene na de andere ontsnappingsmogelijkheid, sinds het regime vorige week een Ryanair-vliegtuig kaapte om journalist Raman Pratasevitsj en diens vriendin te arresteren. EU-lidstaten sloten daarop het luchtruim voor de Belarussische staatsluchtvaartmaatschappij Belavia en riepen internationale vliegmaatschappijen op om Belarus te mijden.

Wanhoop oppositieactivisten

De grens met buurland Rusland is nog wel open dankzij een douane-unie tussen Minsk en Moskou. Maar critici van Loekasjenko voelen zich niet veilig in Rusland. De Russische veiligheidsdiensten werken nauw samen met de Belarussische KGB. In april arresteerde Rusland twee mannen uit Belarus, op beschuldiging van pogingen om een staatsgreep te plannen tegen Loekasjenko.

De wanhoop onder oppositieactivisten werd dinsdag onderstreept door een zelfmoordpoging van een politiek gevangene. Tijdens een rechtsbankzitting in Minsk stak Stsiapan Latypau een pen in zijn hals. Hij had net gehoord dat zijn familie en buren vervolgd kunnen worden als hij niet schuldig zou pleiten, zo bericht nieuwssite Radio Svaboda. Latypau zit sinds september vast en zegt gemarteld te zijn.

Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna is Latypau in leven. In een video is te zien hoe hij met bloedvlekken een ambulance in wordt gedragen door politieagenten. De autoriteiten beschuldigen hem onder meer van het organiseren van rellen, waar een maximumstraf van 15 jaar in een strafkolonie op staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden