Net als in Sesamstraat

Het regeerakkoord van CDA, PvdA en Christenunie lijkt op de lessen van Sesamstraat:we gaan veel sa-men-wer-ken. Toch lees je tussen de regels heel wat wantrouwen....

Tekst Gijs Herderscheê en Aimée Kiene

Een regeerakkoord is gestold wantrouwen. Zo kwalificeerde oud-minister-president Ruud Lubbers ooit de mooie voornemens van een nieuwe coalitie.

Het kan ook anders. Het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft veel weg van een geloofsbelijdenis.

Een bezwerende belijdenis in een gezamenlijke maatschappijvisie. Dat gaat zo: ‘Wij willen werken aan een samenleving waarin mensen zich duurzaam met elkaar verbonden weten’. En: ‘Respect voor het leven van mens, dier en natuur is het leidende beginsel.’ Het lijkt Sesamstraat wel: ‘Samen werken, samen leren’.

Dit kabinet wil de zaken in gezamenlijkheid aanpakken: met de vakbeweging, de werkgevers, en alle organisaties op, zoals dat zo fraai heet, ‘het maatschappelijk middenveld’.

Doorberekenen

Doorberekenen
Verwacht dus ook geen bikkelharde doelstellingen in dit regeerakkoord. Slechts hier en daar duiken concrete maatregelen op. Soms staat er ineens bij wat het mag kosten, of wat het zou moeten gaan opbrengen. ‘Vliegticketbelasting, opbrengst per 2008: 350 miljoen euro.’

Doorberekenen
Wie de moeite neemt zich te buigen over de doorberekening van het Centraal Planbureau, komt iets verder. Daarin staat: ‘Er wordt een rijksluchthavenbelasting ingevoerd van 12 euro per vertrekkende passagier naar een Europese bestemming en van 24 euro per vertrekkende intercontinentale passagier.’

Doorberekenen
De rekenaars hebben blijkbaar ook moeten dóórvragen, voordat zij een idee kregen wat de onderhandelaars voor ogen stond.

Doorberekenen
Want in de meeste gevallen is de toon van het regeerakkoord zeer algemeen. Neem: ‘Het streven is een energiebesparing van 2 procent per jaar.’ Het precieze hoe en wat zal later, op basis van deze geloofsbelijdenis, worden uitgewerkt. Veel hangt daarbij af van de minister of staatssecretaris die erover gaat.

Prepensioen

Prepensioen
Ook de passage over een ‘sociaal akkoord’ past in deze stijl. De coalitie wil samen met de vakbeweging en de werkgevers een akkoord sluiten waarin arbeidsparticipatie centraal staat. De vraag is of dat gaat lukken. Van een deadline is alvast geen sprake. Bovendien leert de geschiedenis dat betekenisvolle akkoorden in tijden van acute crisis worden gesloten; pas als de economische omstandigheden slecht zijn – wat nu bepaald niet het geval is – worden kabinet en de sociale partners gedwongen keuzes te maken.

Prepensioen
Het zou ook kunnen dat een minister op basis van het regeerakkoord de stoute schoenen aantrekt. Zoals De Geus van Sociale Zaken in augustus 2003, toen hij plots aankondigde de VUT en het prepensioen af te schaffen. Hij verwees naar één weggestopte zin uit het toenmalige regeerakkoord. Daarin werd gepleit voor doorwerken tot 65 jaar.

Prepensioen
Er is dus wel degelijk sprake van wantrouwen – bij de lezer. Die moet de geloofsbelijdenis nauwkeurig lezen; wellicht staat er niet wat er staat. Maar dat valt nog niet mee. Meer lezen? Zie www.volkskrant.nl/formatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden