Net als in 1992 is niets onmogelijk

Het eerste EK-groepsduel van zaterdag tegen Nederland voert Denemarken twintig jaar terug in de tijd. Oud-doelman Peter Schmeichel probeert de selectie van nu te inspireren met de onverwachte titel van toen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

WARSCHAU - Peter Schmeichel plaatste vrijdag het logo van Euro 1992, het verrassend door de Denen gewonnen EK, op zijn Twitter-account. 'Ik kan niet geloven dat het twintig jaar geleden is', schreef de 48-jarige oud-doelman met iets van geveinsd ongeloof. Wat hij wilde zeggen, was: niets is onmogelijk.

Die boodschap was in de eerste plaats gericht aan de selectie van bondscoach Morten Olsen. Maar toch zeker ook aan de Deense bevolking, die niet moet geloven dat juni een voetbalmaand van afzien en lijden zal worden.

Dat idee bestond nog wel bij tennisster Caroline Wozniacki. Op 2 december 2011, de dag van de EK-loting, schreef ze op Twitter: 'Ik kan niet geloven welke groep Denemarken heeft gekregen voor het Europees kampioenschap. Nederland, Duitsland en Portugal!! Crazy!! Kon niet slechter!!!!!'

Vijf uitroeptekens dus, dat zijn er een boel. Ze duiden op schrik, wanhoop.

Daarmee moet je bij Schmeichel, een winnaar pur sang, dus niet aankomen. Vorige week nog feliciteerde hij openlijk zijn zoon en doelman Kasper met zijn uitverkiezing voor de Deense selectie, nadat Thomas Sørensen met een rugblessure had moeten afhaken. Schmeichel senior ontpopt zich steeds meer als de Deense evenknie van Hans van Breukelen: een positivo met een onverwoestbaar geloof in eigen kunnen.

Dat kan heel vermoeiend zijn, zoals Van Breukelen meermaals heeft bewezen. Maar Schmeichel voelde zich geroepen de sfeer van defaitisme na de oefennederlagen tegen Rusland en Brazilië - toch bepaald niet de minsten - te verdrijven. Hij deed er in elk geval een poging toe.

Maar om nu te zeggen dat die instelling direct verband houdt met de oefenzege van zaterdag tegen Australië (2-0), nou nee. Sterker nog: Denemarken ontsnapte meerdere keren aan een tegentreffer.

De doelpunten waren, veelzeggend genoeg, van twee verdedigers: een strafschop van Agger, nadat Ajacied Christian Eriksen met een steekbal chaos had gecreëerd. En een schot van Bjelland, de nieuwe aanwinst van FC Twente, die na twee pogingen toesloeg uit een hoekschop.

Volgens Olsen was het een overwinning die zijn ploeg goed kon gebruiken, hoe onbeduidend een oefenzege ook is. In Kopenhagen sprak hij over de lichtjes afgenomen fitheid van zijn spelers: 'Ze waren moe, want ze hebben een week lang getraind.'

Twitteren

De eerbiedwaardige Olsen, de enige die zijn land als speler én als bondscoach in meer dan 100 interlands vertegenwoordigde, heeft zijn eigen spelers overigens verboden te twitteren. Hij wil geen gelazer. En met Schmeichel als uitdrager van de goede boodschap op het sociale netwerk, moet hij verguld zijn.

Twintig jaar geleden bestond het deelnemersveld van het EK in Zweden nog uit acht ploegen en de openbare informatiestroom was veel beperkter. De toenmalige Deense bondscoach, Richard Møller-Nielsen had een nieuwe keuken in zijn huis willen installeren. Dat was althans zijn zomerplan geweest.

Maar toen brak de burgeroorlog uit in Joegoslavië, werd dat land uitgesloten van EK-deelname, en mocht Denemarken als tweede uit de kwalificatiepoule dus alsnog mee naar Zweden. Tegen het Deense medium DR Sporten zei Schmeichel destijds: 'Ik ben niet naïef-optimistisch. Ik geloof niet dat wij het kampioenschap kunnen winnen.'

De oud-doelman liet zich er afgelopen week maar al te graag aan herinneren. Het verhaal ging toen dat de vakantie vierende selectie zo'n beetje van het strand was geplukt. Dat was misschien wat overdreven, want sommigen werkten hun eigen programma af. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld het WK van 1986 in Mexico, waar de toenmalige Deense selectie de show stal met geweldig voetbal, was het spel in Zweden niet overdreven goed.

Toch hadden de Denen ook nu de sympathie van velen, mede vanwege de gemoedelijke sfeer in het kamp. Het toernooi begon met een gelijkspel tegen Engeland (0-0), dat een vervolg kreeg met een nederlaag tegen Zweden (1-0). En als Lars Elstrup in het laatste groepsduel tegen Frankrijk niet alsnog had toegeslagen (2-1), was het toernooi al na drie wedstrijden afgelopen geweest.

Het vervolg is bekender. In de halve finale werd Nederland na strafschoppen verslagen, doordat Schmeichel een penalty van Marco van Basten stopte, waarna de finale tegen Duitsland (2-0) de sensatie compleet maakte. Denemarken treft de Duitsers dus ook opnieuw, op 17 juni in Lviv.

Er is de afgelopen weken vaak gerefereerd aan de Europese zege van Denemarken van 20 jaar geleden, net als aan de EK-titel van Griekenland in Portugal (2004). Niets is onmogelijk, was steevast de boodschap die daarop volgde. Die boodschap zal gaan vermoeien, als dat al niet het geval is.

Vandaag arriveren de Denen in elk geval goed gehumeurd in het Poolse Kolobrzeg. Kijken ze na aankomst in Szczecin om zich heen, dan zien ze overal UEFA-vlaggen, met daarop veel tegelwijsheden over dromen.

Peter Schmeichel zou ze opgehangen kunnen hebben.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden