Net aangetreden premier Libië stapt op na beschieting

De tweede Libische premier in evenzoveel maanden heeft zijn ontslag ingediend, nadat onbekenden hem en zijn familie afgelopen weekend onder vuur hadden genomen. Abdullah al-Thinni gaf zijn opdracht om een nieuw kabinet te vormen terug, maar blijft aan tot het parlement een vervanger heeft benoemd.

BEIROET - Politieke verdeeldheid en losgeslagen milities leiden tot toenemende onrust in het Libië na Moammar Kadhafi. Het begin van een proces tegen twee van Kadhafi's zoons deze week doet de vrees voor geweld verder toenemen.


Een auto met aan boord Thinni, zijn vrouw en kinderen werd zaterdagavond beschoten in de Libische hoofdstad Tripoli. De daders zijn onbekend, maar de afgelopen jaren zijn diverse hoogwaardigheidsbekleders ontvoerd, beschoten en gegijzeld door milities die vroeger vochten tegen het regime van wijlen Kadhafi.


Al-Thinni zat pas een week op zijn post, nadat het parlement vorige maand de regering van voorganger Ali Zeidan had ontbonden. Zeidan werd verweten dat hij te zacht optrad tegen oostelijke 'federalisten'. Sindsdien staat de regering in de wachtmodus.


In het oosten eisen milities meer autonomie voor de regio rond Benghazi, die de meeste olie herbergt maar door het Kadhafi-regime werd verwaarloosd. Zij houden sinds vorig jaar zomer vier olieterminals bezet, waardoor de productie met 85 procent daalde.


Vorige maand slaagden zij erin op eigen houtje olie aan boord van een Noord-Koreaanse tanker te laden. Het schip brak vervolgens door een kordon van regeringsmilitairen dat de weg versperde. Amerikaanse mariniers enterden later de tanker en brachten hem terug naar Libië, maar het voorval kostte voormalig premier Ali Zeidan zijn positie.


Inmiddels heeft de overheid met de oostelijke 'federalisten' een deal bereikt wat betreft twee terminals, die mogelijk deze week weer operationeel worden. Over twee andere wordt nog onderhandeld. Maar ontevreden milities blijven regeringsleden aanvallen. In het oostelijke Benghazi worden met regelmaat militairen en politiemensen omgebracht, deels door radicale islamisten.


Te midden van dit tumult begon Libië gisteren de rechtszaken tegen twee van Kadhafi's zoons. Saif al-Islam Kadhafi en zijn jongere broer Saadi staan in absentia terecht met 39 andere voormalige regeringsfunctionarissen. Hun worden onder meer oorlogsmisdaden en corruptie ten laste gelegd.


Het Internationale Gerechtshof in Den Haag (ICC) had beide heren Kadhafi graag zelf vervolgd. Zij waarschuwen dat Libië niet in staat is om een eerlijke procesgang te garanderen. Tekenend is dat de militie die Saif al-Islam te pakken kreeg, weigert hem over te dragen aan de centrale regering in Tripoli. De rechtbank besloot gisteren het proces tegen Saif al-Islam via videolink met de militie te voeren.


Saadi was afwezig omdat het onderzoek naar hem nog niet is voltooid, aldus de hoofdonderzoeker in de zaak. Het proces gaat op 27 april verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden