Nieuw op TV

Net 5 en Veronica in het najaar: geacteerde reality en relatiekneuzen

Drie uur per dag. Dat is het gemiddelde dat Nederlanders nog altijd besteden aan het kijken naar televisie. Met het nieuwe tv-seizoen in aantocht, werpt Volkskrant.nl deze weken een blik op het nieuwe aanbod. Vandaag: Net 5 en Veronica.

null Beeld

Van de twee kleinere SBS-zenders heeft vooral Net 5 het al jaren moeilijk. Het lukt maar niet om een trouw kijkerspubliek aan deze van oorsprong vrouwenzender te binden. Gerommel met de doelgroep - door programma's als Secret Story te programmeren - zorgde er vorig jaar voor dat nieuwe programma's bijna allemaal flopten en dat zelfs de laatste trouwe kijker overschakelde naar de concurrentie. Bij mannenzender Veronica zijn de problemen minder groot, nieuwe programma's hoeven daar ook niet torenhoge kijkcijfers op te leveren. Door de nieuwe eigenaren Talpa en Sanoma wordt in beide gevallen wel gekozen voor aanscherping van de zenderprofielen. Wat dit betekent voor het aanbod op deze commerciële amusementszenders?

We lichten een paar voorbeelden toe uit het aanbod voor komend najaar.

null Beeld

1) Net 5 vooravond: Reality, al dan niet gescript
Een realityreeks, maar dan wel met scripts en acteurs. Daarmee probeert Net 5 vanaf 3 september dramatische gebeurtenissen waar de camera vaak niet bij kan zijn, toch in beeld te brengen. Verhalen over overspel, een kind aan de drugs, de vader in de gevangenis of iemand die zwanger is van iemand anders dan haar eigen man. 'Achter Gesloten Deuren' is volgens Net 5 'scripted reality'. 'Het wordt gemaakt als een reality, maar het verhaal wordt nagespeeld op dusdanige wijze dat het zeer geloofwaardig en pakkend is', belooft de zender.

Een uurtje later volgt op Net 5 voortaan dagelijks een aflevering van De Vierling, een realityreeks met een eeneiïge vierling in de hoofdrol. 'De meiden Tessa, Esmé, Lisa en Bo uit Hardenberg lijken als vier druppels water op elkaar', grapt de zender. De zussen zijn net 19 jaar geworden en het is tijd het ouderlijk huis te verlaten en op zichzelf te wonen. Er worden grappige momenten beloofd, zoals over het voorval dat één van de vriendjes de verkeerde zus probeerde te zoenen.

Bekijk hier een filmpje van De Vierling

De Overijsselse vierling Beeld SBS/Net 5
De Overijsselse vierlingBeeld SBS/Net 5

2) Net 5 tv-series: Dallas
Met Grey's Anatomy heeft Net 5 al jaren een goedscorende serie in haar pakket. Het hoopt op hetzelfde succes voor Dallas, de in de VS geslaagde terugkeer van de moeder aller soaps. Met rollen voor de legendarische en inmiddels op leeftijd zijnde Patrick Duffy, Linda Gray en Larry Hagman. Dallas is vanaf dinsdag 4 september om 20.30 uur, iedere week twee afleveringen achter elkaar.

Lees dit stuk van onze correspondent in de VS over Dallas 2.0

3) Net 5 Amusement: Buitenlandse liefdes
Een variant op een succesvol tv-thema is de Buitenlandse Bruiloft, ook vanaf begin september bij Net 5. Buitenlandse Bruiloft draait om Nederlanders die in het buitenland met hun geliefde trouwen. Alles wordt gevolgd: van de voorbereidingen tot het ja-woord. 'Hoe ervaren beide partijen deze dag? Wat komt er allemaal bij kijken? En hoe ervaren de Nederlandse familieleden de culturele verschillen in de aanloop naar en tijdens de plechtigheid.' Een Ik vertrek (TROS) meets Grenzeloos Verliefd (Net 5) meets Exotische Liefde (SBS). Overigens zond Talpa - de zender - in 2006 al eens een programma uit met de titel Buitenlandse Bruid. Zie hiervan onderstaand fragment.

4) Veronica: Casanova Bootcamp
Veronica blijft de zender voor jonge kijkers en mannen die goed raad weten met vermaak in het lichte, amuserende genre. Casanova Bootcamp valt hier onder te scharen. Hierin krijgen drie mannen de kans om hun relationele leven drastisch aan te pakken. Alle drie zijn ze 'onzeker en onervaren in de liefde', en daar moet de show verandering in brengen. De mannen nemen hun intrek in Villa Casa Nova. Met behulp van coaches worden ze getraind in versieren en krijgen ze tips op het gebied van allerhande relatieperikelen.

De drie deelnemers aan Casanova Bootcamp Beeld SBS
De drie deelnemers aan Casanova BootcampBeeld SBS

5) Veronica Goes Couchsurfing
Ze waren nog niet geboren toen de oude omroep Veronica hoge ogen gooide met de Veronica Goes-series: de drie nieuwe presentatoren van het nieuwe Veronica Goes Couchsurfing. Veronica van Hoogdalem, Tim Haars en Saar Koningsberger trekken komend seizoen voor het commerciële Veronica de wereld in, net als hun illustere voorgangers als onder meer Jeroen van Inkel, Anita Witzier en Gijs Staverman. Maar waar er vroeger werd gekozen voor één continent, reist het jonge trio naar diverse bestemmingen. Ze laten zich eenvoudigweg door kijkers uitnodigen om op hun bank te komen slapen. 'Onvoorbereid en zonder dikke portemonnee gaan ze op pad', meldt de zender. 'Ze slapen thuis bij de lokale bevolking, waardoor ze de stad, het dorp of de gemeenschap op een pure en authentieke manier leren kennen.'

Bij gebrek aan beelden van het nieuwe programma, hieronder een leader van één van de series van vroeger, uit de vroege jaren 90

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden