'Nestor' Van der Staaij blijft lijsttrekker SGP

De procedure bij de SGP: 'Bij tussentijdse verkiezingen wordt de oude kieslijst gehandhaafd', aldus woordvoerder Menno de Bruyne. 'Even kijken of alle mensen nog leven en of ze nog willen.' De nummers 1 tot 10 van 2010 hebben inmiddels toegezegd weer beschikbaar te zijn. Kees van der Staaij, al veertien jaar in de Kamer, is opnieuw lijsttrekker.

SGP-leider Kees van der Staaij gaat zijn tweede verkiezingen als lijsttrekker tegemoet Beeld anp

Toch is de kandidatenlijst van de SGP niet al tien jaar ongewijzigd. In 2010 werd wel de complete procedure doorlopen om tot een nieuwe lijst te komen. Het laatste kabinet-Balkenende viel pas na drie jaar en er was meer tijd dan nu het geval is. Net als in 2010 staan Van der Staaij, Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop weer op de eerste drie plekken. Zij zijn bij de traditioneel kleine partij met trouwe achterban de enige reële kanshebbers voor een zetel.

De Bruyne noemt Van der Staaij als één van de langstzittende leden de 'nestor van de Kamer'. SGP'ers beschouwen het lidmaatschap als een roeping. 'Het is geen springplank van een paar jaar naar een andere functie. Onze mensen hebben de neiging lang te blijven zitten.' In 2010 nam Van der Staaij het stokje over van Bas van der Vlies, die na 29 jaar de Kamer verliet.

Gedoogpartner
Volgens De Bruyne was er in de SGP geen teleurstelling over de val van de gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV. 'Het was wel een enorme verrassing.' Tijdens het kabinet-Rutte verwierven de gereformeerden de status van officieuze tweede gedoogpartner in Tweede en Eerste Kamer. Door de val van het kabinet gaat die positie weer verloren.

De Bruyne maakt zich geen zorgen. 'Ook als je niet in het kabinet zit, draag je verantwoordelijkheid. Je kan niet voorspellen of we weer zo'n rol kunnen spelen, maar in dit versplinterde landschap zal het heel lastig worden om coalities te smeden.'

Hij verwacht een korte campagne van circa drie weken, aan het einde van de zomer. De SGP gaat alle traditionele middelen gebruiken. Met behulp van de trouwe jeugdaanhang zullen ook de sociale media worden ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.