Nespresso: allesbehalve duurzaam

Met de cupjes van Nespresso wordt jaarlijks mogelijk 5 miljoen kilo aluminium verspild.

Beeld Nespresso

Bij de introductie van het Nespressocupje was er enige ophef over de verspilling van grondstoffen die zo'n wegwerp-aluminiumkoffieverpakking met zich meebrengt. Aluminium is een zeer milieuonvrien delijk verpakkingsmateriaal. Maar fabrikant Nestlé verzekerde dat het goed zou kunnen komen met de recycling.

De verwerkingscapaciteit van de installaties zou worden opgevoerd, en dat is nu voltooid. 'In Nederland hebben we honderd procent recyclingcapaciteit, en volgend jaar beginnen we hier met het Capsule to Capsule-project. Daarbij wordt het aluminium van de gebruikte capsules hergebruikt voor de productie van nieuwe.'

Nespresso

Product: Nespresso koffie
Prijs: euro 0,30 tot euro 0,45 per capsule
Verkrijgbaar: speciaalzaken, internet
Oordeel: **

Weggooien

Dat klinkt heel duurzaam. Nespressodrinkers kunnen hun gebruikte capsules inleveren op verzamelpunten of meegeven aan de bezorger. Kernvraag is natuurlijk of en hoe vaak ze dat doen, maar daarover wil het bedrijf nou juist niets kwijt. 'We hebben veel soorten recyclingsystemen. Dat maakt het lastig om een schatting te geven', zegt de woordvoerder. Bij benadering misschien? Ook dat niet.

Onze intuïtie is dat de feitelijke inzameling van de cupjes ver verwijderd is van genoemde 'honderd procent'. Een deel wordt zeker weggegooid, zien medewerkers van Eureco BV in Terschuur; een bedrijf dat de inhoud van vuilniszakken napluist ten behoeve van milieuonderzoek. 'Die cupjes komen we zeker tegen. Als u precies wilt weten hoeveel, kunnen we dat onderzoeken.'

Allesbehalve duurzaam

Daarvoor heeft de Groenpagina geen budget, helaas. Maar rekenen en schatten lukt ons aardig. Vijf jaar geleden onderzocht Nestlé hoeveel klanten mee zouden doen aan een recyclesysteem. Dat was 43 procent. Als dit inmiddels 50 procent is, en als dat tevens het wereldwijde gemiddelde is, gaat er via Nespressodrinkers een duizelingwekkende hoeveelheid aluminium verloren: tussen 3 en 5 miljoen kilo per jaar. Dat is het gewicht van tien Boeings 747.

Lege cupjes wegen één gram, maar de omzet ervan is enorm. Ook daarover doet het bedrijf vanwege de concurrentie geen mededelingen, maar in 2010 werd verklapt dat er toen wereldwijd 12.300 Nespressocupjes per minuut werden gebruikt. Dat zijn 6,4 miljard cups per jaar; ofwel 6,4 miljoen kilo aluminium.

Sindsdien is de verkoop gestegen, waardoor 10 miljard een veilige schatting lijkt. Een systeem dat jaarlijks de helft daarvan (5 miljoen kilo aluminium) verspilt, is allesbehalve duurzaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden