Nerveuze belegger kan terecht op rentemarkt

Malaise op de aandelenbeurzen is goed voor de huizenbezitter. Op zoek naar een veilige haven vinden beleggers hun heil in obligaties....

De trapezewerkers op de financiële markten beleven drukke dagen. Er wordt op grote schaal geschoven met geld nu aan het Amerikaanse economische wonder een einde lijkt te komen. Gisteravond onderstreepte Fed-president Greenspan de ernst van de situatie door onverwacht de rente te verlagen.

Door het groeiende pessimisme over de Amerikaanse economie hebben beleggers massaal hun aandelen op Wall Street gedumpt. Met name de technologiesector moest het ontgelden. De forse koersval van dinsdag bewees nog eens hoe nerveus beleggers zijn.

De virtuele geldstroom uit Amerikaanse aandelen lijkt zijn weg te vinden naar Europa: de euro is de afgelopen vijf weken met dik 14 procent in waarde gestegen. Dat vertaalt zich in harde guldens. Een dollar is in korte tijd 37 cent gedaald tot 2,31 gulden. Een belangrijk deel van dit geld wordt geïnvesteerd in obligaties. Op de tweede handelsdag van het nieuwe jaar daalde de tienjarige Nederlandse staatsobligaties, hét richtstroer voor de hypotheekrente, met twaalf punten tot 4,88 procent. Een ongebruikelijke snoekduik voor de rentemarkt.

Voor de huizenbezitters is die trend goed nieuws. In nog geen vier maanden tijd is de lange rente met 60 punten gedaald. Het logische gevolg is een aanpassing van de hypotheekrentetarieven. In december verlaagden grote aanbieders als ABN Amro, de Rabobank en de SNS Bank hun tarieven al met gemiddeld 0,2 procentpunt.

Een tweede rondje renteverlagingen lijkt niet uitgesloten. De Rabobank verwacht dat de korte rente, looptijd 3 maanden, in 2001 met maximaal 50 punten kan dalen tot 4,35 procent. Omdat de lange rente eind vorig jaar al scherp is gedaald, verwacht de Rabobank een stabilisatie iets onder de 5 procent. 'De eerste zes maanden van dit jaar zal de lange rente nog 25 punten dalen', aldus een woordvoerder van 's lands grootste hypotheekverstrekker. 'Die daling zal daarna waarschijnlijk weer ongedaan worden gemaakt.'

Het gunstige klimaat op de rentemarkt is ook opgevallen bij professionele beleggers. De Amerikaanse superbelegger W. Buffett heeft eind vorig jaar op grote schaal hoogrenderende bedrijfsobligaties gekocht. Deze zogeheten junkbonds - obligaties met een hoge couponrente, 10 procent of meer - zijn door de aanhoudende koersdalingen en de vrees voor faillissementen vorig jaar zeer scherp in waarde gedaald. Voor Buffett's beleggingsvehikel, Berk shire Hathaway, is de combinatie van hoge couponrente en lage koersen van junkbonds zo aantrekkelijk dat hij de bijbehorende risico's voor lief neemt.

Uit het jaaroverzicht van het onderzoeksbureau van Robeco blijkt dat beleggingen in obligaties het vorig jaar gemiddeld beter deden dan fondsen die in aandelen beleggen. Zo boekte het Aldollar bond fund van ABN Amro in 2000 een rendement van 22,5 procent, uitzonderlijk hoog voor een fonds dat uitsluitend belegt in vastrentende waarde.

Uit cijfers van het CBS blijkt wat de meeste aandelenbezitters al lang op hun beleggingsrekening hadden gezien. 2000 was een beroerd jaar voor aandelenbeleggingen. De CBS-herbeleggingsindex, koersresultaat en dividenden, daalde in 2000 met 2 procent. Het is voor het eerst in tien jaar dat deze index is gedaald.

Dit resultaat verhult echter de veel grotere verliezen die beleggers vorig jaar hebben geleden. Met name telecom en ict-aandelen zijn zwaar gekelderd. Deze sectoren - populair bij particulieren - daalden met respectievelijk dik 60 en 40 procent. Daarom vermoeden handelaren dat de gemiddelde belegger blij zou zijn met een verlies van 2 procent. 'Het jaar 2000 was een bloedbad.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden