Neruda, Wallage en Otten

Een familiegeschiedenis met een rol voor een prins, gedichten van Willem Jan Otten, Jacques Wallage over het politieke ambacht en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Oscar van den Boogaard

De Bezige Bij; € 24,99

Jim, elitesoldaat, en Elsie, met wie hij net getrouwd is, verwachten een kind. En ineens worden ze overgeplaatst naar Suriname, door toedoen van een prins. 'Waarom zou de prins zoiets doen?' Tja, daar kan Elsie wel eens meer van weten. Deze scène vindt plaats tegen het eind van de grote roman en familiegeschiedenis Kindsoldaat van Oscar van den Boogaard (1964), die opgroeide in Suriname en Nederland. De afgelopen jaren schreef hij romans onder de pseudoniemen Emmanuel Lipp en Pearl Sweetlife. In een recent interview verklaarde Van den Boogaard dat hij de zoon is van prins Bernhard.

Jan Neruda

Voetnoot; €12,50

Jan Neruda, geboren in 1834 en gestorven in 1891 in Praag, en aldaar bekend als auteur van Praagse kleine luyden (1878), is eindelijk in het Nederlands vertaald door Kees Mercks. Het verhaal gaat over een zenuwachtige kandidaat-advocaat die zich probeert voor te bereiden op zijn examens. Het speelt in de Malá Strana, de Kleine Zijde, een schilderachtige wijk in Praag, waar een standbeeld voor hem werd opgericht. De beroemde Chileen Pablo Neruda heeft in de jaren vijftig nog bloemen gelegd bij het beeld van zijn naamgenoot. Thans is er ook een Nerudastraat, waar Jan zelf heeft gewoond.

null Beeld
Beeld

Gabriele d'Annunzio

De Arbeiderspers; €29,99

Vertaler en inleider Jan van der Haar opent zijn portret van Gabriele d'Annunzio (1863-1938) als volgt: hij leefde voor de kunst, voor zijn vaderland en voor zijn genoegen, 'en met name voor zijn genoegen in de kunst'. Drie egodocumenten van de Italiaanse dandy (die door leeftijdgenoot Louis Couperus werd bewonderd) en taalvernieuwer die 'il Vate' werd genoemd, de dichter/ziener, zijn gebundeld in De schoonheid van de nacht.

null Beeld
Beeld

Willem Jan Otten

Van Oorschot; €17,99

In de nieuwe dichtbundel Genadeklap van Willem Jan Otten (1951), de eerste nadat hem in 2014 de P.C. Hooftprijs werd toegekend voor zijn beschouwend werk, zien we hem op de Sloterplas in Osdorp, Amsterdam uitkijken: Heb de moord waaruit ik wakker schrok gesmoord,/ ben handenwassend opgestaan./ Gelopen naar het oostelijke raam,/ daar lag, geopend als een pagina, de Plas.

Timothy Morton

Boom; €24,90
Ten Have; €19,99

Zodra we onze auto starten of een plastic tasje bij de supermarkt accepteren, leveren we ongewild een bijdrage aan 'de zesde massa-extinctie in de vierenhalf miljard jaar oude geschiedenis van deze planeet'. Als het goed is zijn we ons daarvan bewust - met zijn allen maken we deel uit van een 'geofysische kracht op planetaire schaal'. Welkom in de denkwereld van de Engelse filosoof Timothy Morton, van wie twee boeken in het Nederlands verschijnen. In Duistere ecologie (Boom) en Ecologisch wezen (Ten Have) maakt Morton duidelijk dat de mens voortdurend in contact staat met de natuur, ook wanneer hij in de stad woont.

Rabindranath Tagore

SA; €14,50

Hij kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur in 1913, was destijds razend populair in Europa en discussieerde uitvoerig met Einstein - de Indiase dichter en filosoof Rabindranath Tagore (1861-1941) was een grootheid. Een eeuw later is hij alleen nog maar in betrekkelijk kleine kring bekend. In een poging daar verandering in te brengen heeft SA Uitgeverij een nieuwe vertaling uitgebracht van Tagores meesterwerk Geetanjali, een mystiek gedicht over 'het vermoeden van God'. Na Frederik van Eeden in 1913 maakte de Utrechtse vertaler Arthur Kooyman een Nederlandse versie, ditmaal voor het eerst als een metrisch gedicht.

null Beeld
Beeld

Jacques Wallage

Cossee; €29,99

Hij kreeg eens van PvdA-voorman Joop den Uyl de vraag: 'Ben jij honderd procent Joods?' De nog jonge Jacques Wallage, later fractievoorzitter en minister, bevestigde dat. Waarna hij als antwoord kreeg: 'Gelukkig.' Den Uyl liep door, Wallage in verwarring achterlatend. In Het land achter de heuvels blikt Wallage terug op zijn leven als politicus, van 1968 tot 2018. Met de nodige zelfspot ('Is die man nog niet dood?', zo citeert hij in de eerste zin een twitteraar) toont hij niet alleen wat het 'taaie, complexe' ambacht van de politicus omvat, maar gaat hij ook in op zijn eigen herkomst en de impact daarvan.

Ulrich Beck

Klement; €34,99

Hoe komt het dat we het gevoel hebben dat we de wereld niet meer begrijpen? Die vraag fascineerde de beroemde Duitse socioloog Ulrich Beck aan het einde van zijn leven. Zijn boek kreeg hij niet af, door een hartinfarct, maar zijn vrouw kweet zich met veel hulp van die taak. Drie jaar na zijn dood resulteert dat in een Nederlandse vertaling van zijn laatste werk De metamorfose van de wereld. Toenemende ongelijkheid zag Beck als het kernprobleem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden