Neruda, Gundar-Goshen en Luyten

En dan hier nog een flamboyante roman van Ayelet Gundar-Goshen, nagelaten gedichten van Pablo Neruda, een mijnstreekgeschiedenis van Marcia Luyten en andere net verschenen titels.

Beeld -

Hoe maak je van een babyfoon een puike buurtzender, zodat je vanuit het café om de hoek je kroost in de gaten kunt houden? Een lopende band in de koelkast, zou dat niet handig zijn om spullen van drie hoog achter onder handbereik te brengen? En een grondradar voor thuis, om te meten of de plantjes in de tuin genoeg water hebben, wie kan er zonder? Handige producten, maar niet te koop. Meesterknutselaar Rolf Hut maakt ze en schrijft erover in de Volkskrant-rubriek De Maakbare Wereld. Zijn bedenksels - steevast 'dingen' genoemd - zijn nu gebundeld in Rolfs maakbare wereld, met ook een paar nieuwe knutsels.

Rolf Hut - Xander uitgevers: €19,95Beeld -

De voormalige stadsdichteres van Haarlem, Sylvia Hubers, debuteerde in 1988 met een bundeling van zeer korte verhalen. Daar is ze mee doorgegaan, blijkt uit de verzameling van 268 miniaturen, getiteld Hier moet ik ingrijpen: 'Had iemand gevonden om mee te leven en iemand om mee te sterven, ik had alleen nog behoefte aan iemand daar precies tussenin.'

Sylvia Hubers - Prometheus: €19,95

Beeld .

Na haar studies psychologie in Tel Aviv en film & script in Jeruzalem schreef Ayelet Gundar-Goshen (1982) een aantal korte films en scenario's. Drie jaar geleden debuteerde ze met de flamboyante roman die nu is vertaald door Shulamith Bamberger: Eén nacht, Markovitsj, dat we moeten situeren in de oorlogsjaren en kort daarna, toen de staat Israël werd gesticht. Twee mannen uit Palestina trouwen met Europese vrouwen om hen te kunnen laten vluchten. Eén van de twee mannen, de onbeduidende Jacob Markovitsj, peinst er echter niet over van zijn mooie bruid Bella te scheiden, ook al wil ze niet met hem slapen.

Ayelet Gundar-Goshen - Meridiaan: €22,50

Beeld -

Vorig jaar doken twintig gedichten op uit de nalatenschap van Pablo Neruda (1904-1973), de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar die hier juist weer in de belangstelling staat vanwege de roman Malva van Hagar Peeters, over het dochtertje Malva Marina dat hij verzweeg. Catharina Blaauwendraad tekent voor de vertaling die Je voeten raak ik in de schaduw heet, en begint met zes liefdesgedichten: 'Jij en ik zijn de aarde en haar vruchten./ Brood, vuur, bloed en wijn/ is de aarde liefde die ons verzengt.'

Pablo Neruda - Prometheus: €19,95

Beeld .

Morgen wordt in Heerlen Het geluk van Limburg gepresenteerd van Marcia Luyten, bekend als presentatrice van het tv-programma Buitenhof, maar ook econoom en cultuurhistoricus. En geboren in Limburg. De sluiting van de mijnen was in volle gang toen ze aan het randje van de mijnstreek werd geboren, schrijft Luyten, die naar school ging in Hoensbroek en naar de universiteit in Maastricht. Pas na haar reizen in Afrika kwam ze toe aan bestudering van haar geboortestreek. Ze beschrijft de sociaal-economische geschiedenis van de mijnstreek, maar ook een familiegeschiedenis; het verhaal over Jack Vinders (1949) uit Heilust, telg uit een mijnwerkersfamilie die met alles moest breken om zijn droom waar te maken. Hij werd Limburgs bekendste zanger.

Marcia Luyten - De Bezige Bij: €19,90

Beeld .

Negen jaar na Rubicon, Tom Hollands bestseller over Julius Caesar en diens verovering van het Romeinse Rijk, verschijnt nu het vervolg: Dynastie, vertaald door Boukje Verheij en Arian Verheij. De strijd om Caesars nalatenschap begint vredig met keizer Augustus, maar het wordt al snel bizar en bloederig dankzij opvolgers als Tiberius, Nero en Caligula. Met smaak beschrijft de Britse historicus de wederwaardigheden van de Claudiusdynastie, in terminologie ontleend aan de Italiaanse maffia (padrone, casa nostra, Godfather); geen vreemde analogie, qua bloederigheid.

Tom Holland - Athenaeum-Polak: €29,99

Beeld -

Tim Weiner, winnaar van de Pulitzer Prize en de National Book Award en voormalig New York Times-verslaggever, schreef boeken over de geschiedenis van de FBI en de CIA. In Een man tegen de wereld over Richard Nixon houdt Weiner zijn vijandigheid ten opzichte van zijn protagonist niet voor zichzelf. Hij typeert Nixon op de eerste pagina als volgt: 'De waarheid stond bij hem niet voorop, zijn maatstaven waren geheimhouding en misleiding. 'Weiner schetst een zwart beeld van de voormalige president, maar heeft zich dan ook indrukwekkend grondig geïnformeerd.

Tim Welner - Bezige Bij: €29,90

Beeld .

Actrice Inge Ipenburg, die van Goede Tijden Slechte Tijden inderdaad, debuteerde vorig jaar met de thriller Het Gerecht, nadat ze juryvoorzitter van de Gouden Strop was geweest. Zo moeilijk is het niet, kan ze gedacht hebben, en daarom verschijnt binnen een jaar al haar tweede: Een schitterend ongeluk, dat geen verwijzing is naar de beroemde VRPO-serie uit 1993 van Wim Kayzer over wetenschappers. Ipenburg legt de 'ziel van ware vriendschap bloot', aldus de flaptekst. Dat doet ze door vijf vrienden aan een wreed auto-ongeluk bloot te stellen, waarbij allerlei geheimen boven komen drijven.

Inge Ipenburg - House of Books; €19,99

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden