Nertsfokkers vechten terug met Kay van de Linde

De Nederlandse nertsenhouders kiezen de aanval. Bijgestaan door Kay van de Linde, bekend van campagnes voor Leefbaar Nederland en Rita Verdonk, is de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders een tv-campagne begonnen tegen het dreigende verbod op nertsenhouderijen.

Een Nerts

De nertsenhouders verzetten tegen een verbod van hun sector. Ze willen schadevergoeding voor inkomsten die ze mislopen als ze moeten stoppen, en ze betogen dat het welzijn van Nederlandse nertsen beter is dan dat van nertsen in het buitenland.

Bovendien komt het verbod, aldus de nertsenfokkers, net nu bont 'populairder is dan ooit tevoren'. Ze wijzen op onderzoek van het Nederlands Bont Instituut, waaruit zou blijken dat één op de drie modewinkels bont verkoopt. Jaarlijks gaan een half miljoen artikelen 'met bont eraan' over de toonbank.

Diervriendelijk
Geen sprake van, zegt Bont voor Dieren, dat actie voert tegen bont: Nederlanders willen helemaal geen bont. Volgens een enquête van TNS-Nipo vindt 72 procent dat de bontproductie in Nederland wettelijk moet worden verboden. Ook keurt 86 procent het dragen van bont af.

Wel beaamt directeur Nicole van Gemert van Bont voor Dieren dat Nederlandse nertsen diervriendelijker worden gehouden. 'In heel Europa gelden dezelfde regels, maar de sector heeft het zelf afgesproken. Prijzenswaardig, maar het is onzin om te zeggen dat als wij de nertsenhouderij afschaffen, er in het buitenland meer nertsen onder slechte omstandigheden zullen worden gehouden.'

Succesvol
In de politieke strijd is de lobby tegen bont tot nu toe succesvol. Een wetsvoorstel van SP en PvdA om het fokken van nertsen te verbieden kreeg in 2009 een meerderheid in de Tweede Kamer. Sindsdien schuift het voorstel heen en weer tussen de Eerste en Tweede Kamer. De senaat kreeg gedaan dat het verbod pas in 2024 ingaat en vroeg om een vergoeding voor het slopen van de stallen. Daarvoor zet het Rijk nu geld opzij.

Niet genoeg, oordelen de nertsenhouders. In de vrijdag voor het eerst uitgezonden tv-spotjes krijgt de 'linkse' politiek, waaronder gemakshalve de PVV wordt gerekend, ervan langs. Al stemden juist de rechtse partijen tegen geld voor de uitdovende nertsenindustrie. In de filmpjes is overigens geen nerts te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden