Nergens zoveel legerdumps, blonde dreadlocks en honden met rode zakdoeken

Cécile Narinx en Arno Kantelberg bespreken elke week de stijl van een wereldstad. Opdat u, toerist, er de volgende keer net iets minder opvalt. Vandaag: Berlijn.

Cécile Narinx
null Beeld Élodie Lascar
Beeld Élodie Lascar

A: Van alle grote steden in Europa is Berlijn de fijnste fietsstad. Die gigantische allees zijn ideaal om te peddelen.

C: Ik fiets liever niet in Berlijn. De huurfietsen hebben geen rokzadels en er ligt overal glas. Iedereen loopt er ook met halveliterflessen pils over straat die ze voor een euro bij de Späti op de kop tikken, de Spätverkaufstelle.

A: Je mag in Berlijn gewoon met bier over straat. Lekker, van dat ouderwetse Oost-Duitse pilsener, Sternburg. Die lege flessen worden door jong en oud verzameld om het statiegeld te kunnen ophalen. Soort lokale hobby.

C: Het blijft een stad van nozems, of zoals het ter plekke zo mooi heet: Halbstarken. Nergens in Europa zie je zoveel legerdumps, blonde dreadlocks en honden met rode zakdoeken om de nek. Niet helemaal meine Tasse Tee. Kijk, in München, toch een soort anti-Berlijn, zag ik ooit in één straat een winkel met designerdirndls én een poster die een concert van Vicky Leandros aankondigde. Das war 'ne Party!

A: We zouden het over Berlijn hebben.

C: Je moet ook niet naar Berlijn voor het eten, wel?

A: Nee, hoewel je er de lekkerste döner van heel Europa kunt vinden, gewoon in een kioskje langs de drukke Mehringdamm in Kreuzberg: Mustafa's Gemüse Kebab. De gemiddelde wachttijd is een uur. De moeite van het wachten waard.

C: Ik eet liever zittend. Bij het Landwehrkanaal, ook in Kreuzberg, zit Lode & Stijn van twee Hollanders. Daar kun je bitterballen eten, steak tartaar, oesters en zuurdesembrood.

A: Even over de tipping-etiquette van Berlijn. 5 tot 10 procent is genoeg, toch?

C: Zeker. Wel belangrijk: fooi direct aan het personeel geven, of Stimmt so zeggen om te laten weten dat het goed is. Geen fooigeld op tafel leggen, dat snappen ze niet. Nog een winkeltip?

A: 14oz, de grootste denimwinkel van de stad, je kijkt je ogen uit. Voor krenten is er ook een supersale outlet. Jij nog een hoteltip?

C: Das Stue, boetiekhotel in de voormalige Deense ambassade met Michelinsterkok én designspa én uitzicht op de Zoo. Niet te verwarren met Tiergarten trouwens, dat is gewoon een deel van de stad en een park.

A: Weet je nog een nachtclub? Iets waar we Dreckige Daisy's aantreffen?

C: Nee sorry. Ik ben zelf meer gecharmeerd van Clärchens Ballhaus aan de Auguststrasse. Ervoor een pleintje met lichtjes en een terras, binnen een nog vrijwel intacte balzaal uit de tijd dat kitsch nog Geschmack heette. Er wordt gestijldanst! Ik heb in een wild verleden op zeker niveau ballroom en latin gedanst en aan wedstrijden meegedaan, met een nummer op de rug enzo, maar als ik eens een slowfox of een paso doble wil inzetten is er in Nederland niemand die met me kan dansen.

A: Of wil. Dat drijvende zwembad in de Spree is ook leuk, maar net als bij dat Josephine Baker-zwembad in de Seine in Parijs, is het er eigenlijk te druk. Bij het Badeschiff moet je in de rij staan, maar er is alleen maar ruimte om te watertrappelen.

C: Had ik al verteld dat ik vier zwemdiploma's heb? Voor een kloeke vlinderslag ga ik naar de Wannsee, naar het strandje met die ouderwetse, blauw-wit gestreepte strandstoelen en die monumentale, lage gebouwen van Ermisch en Wagner. De Wannsee! Onsterfelijk gemaakt door Pack die Badehose ein van Conny Froboess.

null Beeld Élodie Lascar
Beeld Élodie Lascar

A: Conny Froboess? Van de Zwei kleine Italiener?

C: Krek die. Als kindzangeresje Die Kleine Cornelia zong ze: Pack die Badehose ein/ nimm dein kleines Schwesterlein/ und dann nischt wie raus nach Wannsee. Staat gewoon op Spotify. In het Nederlands kennen we de melodie van: Af en toe gaan pa en moe/ met ons naar de speeltuin toe.

A: Vanaf het strand kun je Villa Marlier zien, van de Wannseeconferentie, waar de Endlösung der Judenfrage werd bedacht, binnen anderhalf uur. Schokkend. Froboess daar ooit nog over gezongen?

C: Toch doen ze er in Berlijn alles aan om hun historisch-educatieve plicht te vervullen. Met de Topographie des Terrors in het centrum van de stad bijvoorbeeld, waar de Gestapo en de SS hun hoofdkwartier hadden.

A: Dat Stasi-museum om de hoek liegt er ook niet om. Maar dat DDR-museum aan de Karl-Liebknecht-Strasse is dan weer bijna aandoenlijk, met die nagebouwde woonkamer uit de Ulbricht- en Honecker-jaren. Ook leuk voor de kinderen.

C: Ja, de kinderen moeten toch wat, nu Knut de ijsbeer uit de Zoo het hoekje om is. Mijn kinderen hebben Knut nog in leven gezien, maar ik kreeg de indruk dat hij zich niet helemaal senang voelde.

A: Hoe dat zo?

C: Hij ijsbeerde niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden