cijfers bij het nieuws

Nergens in Europa stijgt het aantal besmettingen zo snel als hier

De belangrijkste coronacijfers: de Nederlandse besmettingscijfers blijven fiks oplopen, vrijwel nergens in Europa stijgt het aantal meldingen zo snel.

Een vrouw wordt getest op het coronavirus bij de Jaarbeurs.  Beeld ANP
Een vrouw wordt getest op het coronavirus bij de Jaarbeurs.Beeld ANP

Groeitempo najaarsgolf even hoog als vorig jaar, ruim 3 duizend meldingen per dag

Het aantal positieve testen in Nederland loopt fiks op ten opzichte van een week eerder. Het RIVM meldde de afgelopen week zo’n 3.070 besmettingen per dag, 51 procent meer dan vorige week. Het aantal coronagevallen neemt even snel toe als in de najaarsgolf van oktober 2020. De besmettingscijfers zijn niet een op een te vergelijken, omdat het testbeleid bij de GGD’s destijds strenger was. Testen zonder klachten werd pas mogelijk vanaf 1 december 2020. In vier van de 25 veiligheidsregio’s verdubbelde deze week het aantal gemelde besmettingen. In de regio IJsselland testten relatief de meeste inwoners positief, 205 op de 100 duizend. Dit komt voornamelijk door de gemeente Staphorst, waar deze week 18 op de 1.000 inwoners besmet bleken. De ziekenhuisopnamen lopen ook verder op. Elke dag worden gemiddeld 64 nieuwe covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, van wie 11 op de ic, 23 procent meer dan een week eerder.

In Nederland (en Monaco) lopen de meldingen binnen Europa het snelst op

Nederland heeft op dit moment, op het kleine Monaco na, de snelst oplopende besmettingscijfers van Europa. Na Nederland zien ook Ierland, Polen en Estland een rappe toename van ruim 40 procent op weekbasis. De afgelopen week steeg het aantal meldingen voornamelijk in het oosten en noordwesten van Europa. In Spanje, Frankrijk, Zwitserland en Italië is de herfstgolf nog niet ingeluid, daar daalt het aantal meldingen nog. De meeste besmettingen zijn zichtbaar in Oost-Europese landen, vooral in de Baltische Staten, Roemenië en Servië zijn de aantallen hoog, ruim 500 per 100 duizend inwoners. Ook het Verenigd Koninkrijk (401), dat vrijwel als eerste alle coronamaatregelen liet varen, meldt veel besmettingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden