Nerds

Hoe herken je de nerd? Simpel, natuurlijk: 'Brilletje, puist- jes, hoge cijfers, veel geld, hij of zij heeft vaak grote uitvindingen gedaan en nog nooit gezoend. Niet-nerds hebben hip haar, veel vrienden, zijn sportief en hebben wel gezoend.'


Aldus de vermakelijke les in NerdTV, onderdeel van Villa Achterwerk. Hij werd verzorgd door übernerds Erik-Jan en Katinka (beiden 15 jaar en wonend in Zoeterwoude), achter wier geblokte hemd met korte mouwtjes en wollen trui Alex Klaassen en Plien van Bennekom schuilgaan. Van verschillende kanten werd ik afgelopen weken gewezen op NerdTV. Mijn 'eigen' VPRO-gids kondigde het voor zondagmorgen nog aan, maar helaas: voorlopig van de buis gehaald. Zonde. Want, zo bleek met dank aan YouTube: de rubriek begeleidde afgelopen jaar de emancipatie van de nerd op tv.


Zoals Erik-Jan en Katinka declameerden: 'Nee tegen spijkerbroeken die van je kont afzakken. Nee tegen petjes achterstevoren - bah!' NerdTV was, kortom, niets minder dan een paramilitante bevrijdingsbeweging: 'Nerd pride! Say it out loud: I'm a nerd and I am proud!'


Die strijd lijkt in werkelijkheid al gestreden: de nerd is alom op tv, al is het zonder puistjes. DWDD koestert zijn Alexander Klöpping die met jeugdig enthousiasme zijn liefde belijdt voor speeltjes en spelletjes, vooral als ze van Apple zijn. Sinds enkele weken kondigt zijn tv-neefje Colin van Hoek in RTL Boulevard de geboorte aan van nieuwe mobieltjes, tablets en ander digitaal snoepgoed.


DWDD voerde onlangs Erik van den Boom ten tonele, een aandoenlijke 13-jarige snuiter die zijn gymnasium al had gehaald, nu natuurkunde studeert en bij wijze van hobby een cd uitbracht op het label van dj Armin van Buuren. En laten we vooral 'de wiskundemeisjes' niet vergeten: Ionica Smeets en Jeanine Daems, twee briljante bollebozen in retehippe rokjes, die lezers van deze krant en DWDD-kijkers de ogen uitsteken met hun wiskundeknobbels. Hobby's: 'Bandjes kijken, lekker koken, muziek maken, dansen, mannen, films kijken, theater en andere dingen'. Kortom: nerd-tv is hartstikke hot.


Gestopt of gesneuveld voor het goed en wel was ingedaald, het kwam dit weekend vaker voor. Dit was het nieuws bleek na zes afleveringen alweer met verlof bij RTL. Jammer, want de serie had een paar zeer geslaagde afleveringen, die heerlijk contrasteerden met het gemiddelde RTL-zaterdagavondje.


En dan Koefnoen. Zaterdag alweer de laatste aflevering van 'het seizoen': in maart volgend jaar terug op tv. Zonde, want de laatste aflevering was een satirisch hoogtepunt, op het geniale af. Alles viel op zijn plek in deze aflevering, waarin het concurrerende kijkcijferkanon Ik hou van Holland (gelijktijdig op RTL 4) werd gepersifleerd door een onophoudelijk giechelende Linda de Mol (Plien van Bennekom in topvorm) en haar deelnemers 'Maxime Verhagen', 'Henk Bleker', 'Ad Koppejan' en 'Kathleen Ferrier'.


Grime, stemmen en teksten waren zonder uitzondering briljant, evenals de sterke beeldpoëzie in de Rapservice. Het resultaat was een even hilarische als scherpe persiflage op de spelshow, en het CDA in de Mauro-zaak.


De kandidaten moesten oud-Hollandse liedteksten afmaken: 'Als de lente komt, dan stuur ik jou...' Bleker: 'Terug naar Angola!'


'Ik heb een tante in Marokko en die...' Bleker: '...komt er niet in!'


Kortom: veruit de beste Koefnoen van het seizoen. En nu al op vakantie. Misschien dat een tv-nerd de logica daarvan nog eens kan uitleggen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden