Nepverhaal leidt tot offensief tegen jonge Groningse criminelen

Een indianenverhaal van een elfjarige Groningse jongen heeft een ware hausse aan overlast en terreur van jeugdbendes in die stad aan het licht gebracht....

WIO JOUSTRA

Van onze verslaggever

Wio Joustra

GRONINGEN

De jongen, Donny, zoog eerder deze week een verhaal uit zijn duim over de vermeende mishandeling door een bende van zes jongeren tussen vijftien en twintig jaar. Ze zouden zijn handen hebben overgoten met terpentine en in brand gestoken. In werkelijkheid had de jongen zichzelf verwond met een aansteker en was hij bang voor een pak slaag van zijn ouders.

Niet alleen de politie, maar nagenoeg de gehele Nederlandse media, werden vanwege de wreedheid en de ernst van het 'misdrijf' op het verkeerde been gezet. Een golf van morele verontwaardiging vond zijn weg door de wijk Beijum waar het incident zou hebben plaatsgehad. Het nepincident lichtte het deksel van een ketel vol frustraties van bewoners gedurende een lange, hete zomer.

Bewoners van de straten Fultsemaheerd en Jentsemaheerd kwamen op een buurtbijeenkomst tot de volgende opsomming van overlast: lawaaiterreur, brandstichting, diefstal, mishandeling, afpersing, vernielingen en intimiderend, agressief gedrag. Het incident met Donny was weliswaar verzonnen maar zou wel degelijk kunnen zijn gebeurd in deze verloederde buurt.

Beijum is de meest noordelijke, relatief nieuwe woonwijk van Groningen. Vorige maand werd in de westelijke wijk Vinkhuizen nog een jeugdbende door de politie opgerold. De klachten van de bewoners daar waren dezelfde. Vandalisme is op veel plaatsen in de stad Groningen ontaard in criminaliteit.

In Beijum gaat een tiental buurtbewoners in samenwerking met overheid en maatschappelijke instanties proberen door middel van en actieprogramma de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Daarbij zijn de jongeren die de overlast veroorzaken, ook nadrukkelijk gesprekspartner. De procedure heeft een zekere mate van succes gehad in de wijken De Hunze, Lewenborg en een ander deel van Beijum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden