Neppil helpt de patiënt

Het afwisselen van echte en neppillen komt de genezing misschien ten goede.

null Beeld
Beeld

Een neppil aan een patiënt geven? De meeste dokters gruwen ervan. Maar sinds vorig jaar gebeurt het. Op beperkte en experimentele schaal, maar toch. 2017 is het jaar waarin het placebo-effect uit de prullenbak van de geneeskunde werd gevist.

null Beeld
Beeld

In het LUMC loopt een proef met 140 patiënten met reumatoïde artritus die wekelijks tien reumapillen slikken. In het begin zijn alle pillen echt. Daarna wordt de medicatie deels nep en deels echt - volgens een uitgekiend patroon dat de patiënt niet kent. De hoop is dat de patiënten die hun medicatie in wisselende doses krijgen beter genezen - en minder bijwerkingen ervaren - dan patiënten die altijd dezelfde medicatie slikken.

Dat van die bijwerkingen is belangrijk, want reumapillen (methotrexaat) kunnen nare effecten oproepen als misselijkheid en diarree.

Onderzoeksleider en gezondheidspsycholoog Andrea Evers is geïnspireerd door Amerikaans onderzoek in 2010 met patiënten met psoriasis. De patiënten in dat onderzoek die deels nepcrème smeerden, herstelden sneller dan de controlegroep. En ze hadden minder sterke crème nodig. Door het grillige patroon in de dosering werd het lichaam optimaal geconditioneerd om de genezing in gang te zetten. Net zoals de hond van Pavlov al ging kwijlen bij het horen van een belletje. Evers gaat vergelijkbaar placebo-onderzoek starten bij kinderen en adolescenten met juveniele artritis.

null Beeld
Beeld

Genetisch onderzoek maakt katten nog wat chiquer en koppelt honden juist aan een verstandelijke beperking.

Varkens waarin menselijke organen groeien, mensen die 'varkenssushi' geïmplanteerd krijgen: het gaat hard met de biomedische technieken.

Het afwisselen van echte en neppillen komt de genezing misschien ten goede.

De Gezondheidsraad kwam met een bemoedigend beweegadvies: we hoeven niet te sporten.

Een nieuwe stroom denkers verzet zich tegen de tirannie van het gelukkig-moeten-zijn. Die verhindert een gezonde omgang met het hele palet aan emoties. De kunst van het leven is soms een beetje ongelukkig durven zijn.

Een mooie huid komt niet uit een potje, sterker: die potjes kunnen schadelijk zijn.

Laptops, smartphones en apps ontgrendel je niet meer met wachtwoorden, maar met gezichtsherkenning - en straks je hartslag?

Om medische klachten niet alleen te bestrijden maar ook iets te doen aan de oorzaken - roken, drinken, slecht eten- komen artsen vaker de spreekkamer uit.

Voet bij stuk houden helpt kennelijk toch om de muren van Big Pharma te slechten. Pillen hoeven niet absurd duur te zijn.

Door langer met patiënten te praten, blijkt een doorverwijzing of behandeling vaak niet nodig. Een goed gesprek helpt.

Het verschil tussen mens en dier is een hardnekkig misverstand, zegt de Duitse filosoof Richard David Precht, dus is het hoog tijd om anders met dieren om te gaan.

In volgebouwd Nederland zijn ook dit jaar weer veel archeologische vondsten gedaan. Oplevende economie en mediegenieke archeologen helpen.

Vrijwel alle pogingen dit jaar om te begrijpen wat donkere materie zou kunnen zijn, hebben niks opgeleverd. Het heelal wordt raadselachtiger.

Kunstmatige intelligentie maakt grote voortgang en kan steeds meer wat de mens kan, maar dat maakt machines nog niet tot een stalen variant van de mens.

Door de reuzensprongen die AI maakt is de mens er niet langer zeker dat hij het enige wezen met zelfbewustzijn blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden