Nepnieuws, dat ben je zelf

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Beeld anp
D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.Beeld anp

Goedemiddag. Het oplaaiende nepnieuwsdebat had vandaag een onverwachte uitwerking op de partijen in de Kamer, die elkaar nog wat verwijten te maken hadden. En toen moest het debat over de dividendbelasting nog komen...

Hier zijn uw Dagkoersen. U kunt deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen: regel het heel eenvoudig hier.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE RUSSEN WINNEN
Nepnieuws legt Kamerdebat plat...

Nepnieuwslawine, was het scrabblewoord dat De Telegraaf dinsdag groot boven een interview met Kajsa Ollongren zette. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken (BZK) waarschuwde in het stuk voor de verspreiding van 'fake news' door met name Rusland. Volgens de D66'er hebben Kremlintrollen zo ook de verkiezingen in 2017 proberen te beïnvloeden.

Vandaag volgde het grote nepnieuwsdebat in de Tweede Kamer - ook wel eens het begrotingsdebat BZK genoemd - al verdwenen de Russen snel uit beeld. Verslaggever Frank Hendrickx volgde het debat: 'Kamerleden waren vooral druk elkaar te beschuldigen van nepnieuws.'

Martin Bosma beet het spits af. Volgens de PVV'er is Ollongren zelf 'een producent van nepnieuws', omdat ze als Amsterdamse wethouder betrokken zou zijn geweest bij de zogenoemde 'grijze campagne', een project om via geënsceneerde filmpjes moslimjongeren te behoeden voor radicalisering.

D66-vicefractievoorzitter Kees Verhoeven sloeg terug: de PVV doet zelf aan nepnieuws! Geert Wilders verspreidde ooit immers een gemanipuleerde foto waarop Alexander Pechtold tussen demonstranten voor de sharia werd geplakt. Volgens Bosma was dat 'ironie', maar dat geldt dan weer niet voor een oude opmerking van Ollongren over de oprichting van 'de republiek Amsterdam'. Daarvoor moet ze 'dertig jaar achter de tralies', als het aan de PVV'er ligt.

Martin Bosma (PVV) in debat met Kees Verhoeven (D66). Beeld anp
Martin Bosma (PVV) in debat met Kees Verhoeven (D66).Beeld anp

...en niemand wordt gespaard

De nepnieuwslawine kwam toen onstuitbaar op gang. SP-Kamerlid Ronald van Raak hekelde D66 dat vóór de verkiezingen nog tegen de nieuwe wet op de inlichtingendiensten was, maar nu 'vrijelijk rondtwittert dat er helemaal geen sleepwet is'. Van Raak: 'Ik hoop maar dat hier niet sprake is van nepnieuws.'

Volgens Van Raak wordt het stempel van nepnieuws vooral gebruikt als 'platte propaganda' bij het referendum over die sleepwet. 'Als je voor het referendum bent, ben je voor Poetin, voor aanslagen en voor nepnieuws.'

Selçuk Öztürk wees de nepnieuwsvinger weer naar Nederlandse media. Het Denk-Kamerlid wil een fonds voor slachtoffers die ten onrechte door 'media als De Telegraaf' in een kwaad daglicht zijn gesteld. Dat leidde weer tot verwijten dat Denk zélf nepnieuws verspreidt via 'geknipte en geplakte Facebookfilmpjes'.

De VVD wilde dan ook weten of ook de slachtoffers van Denk-nepnieuws aanspraak kunnen maken op het fonds. 'Dan is het een soort Ponzi-scheme' (een piramidespel, red.), aldus VVD-Kamerlid Jan Middendorp. 'Denk wil geld voor slachtoffers die Denk heeft gemaakt.' De SGP riep Denk aan het einde van het debat op om nog eens goed na te denken over de eigen rol bij het verspreiden van nepnieuws. Öztürk cynisch: 'Bid voor ons.'

De Kamer bleek zo uitstekend in staat om zelf een debat plat te leggen - daar hoefde geen Rus aan te pas te komen.

Selçuk Öztürk (Denk): fonds voor nepnieuwsslachtoffers. Beeld anp
Selçuk Öztürk (Denk): fonds voor nepnieuwsslachtoffers.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Dividendbelasting

Het is een fijne dag voor de oppositie, die zich het cadeau van de afschaffing van de dividendbelasting niet zomaar laat afnemen. Een plan dat zoveel weerstand oproept in de samenleving, dat door sommige coalitiepartijen halfslachtig wordt verdedigd ('het is als het doorslikken van een meloen') en dat nog zoveel vragen oproept: dat moet maximaal worden uitgespeeld.

En zo is de dividendbelasting, na het debat over de Regeringsverklaring en de Financiële Beschouwingen, vanmiddag al voor de derde keer sinds het aantreden van Rutte III het centrale thema in de grote vergaderzaal. In de woorden van PVV-leider Wilders: 'Geheime miljardendeals tussen bedrijven en de politiek. Je geloof het niet. Het lijkt wel een aflevering van House of Cards.' PvdA-leider Lodewijk Asscher voegde toe dat de maatregel gebouwd is op het 'geloof van Mark Rutte' dat het banen oplevert. Asscher: 'Zit daar Mark Rutte of is Jomanda het Torentje in getrokken?'

De vraag is of dat ergens toe gaat leiden. Volgens alle voorspellingen houdt Rutte de komende uren gewoon voet bij stuk: het is goed voor het vestigingsklimaat, voor het binnenboord houden van bedrijven als Shell en Unilever en dus voor de werkgelegenheid. Aangezien de coalitiepartijen de rijen gesloten lijken te houden, zit er weinig beweging in de zaak. Wat uiteraard niet wil zeggen dat de oppositie er vanaf nu genoegen mee gaat nemen.

null Beeld anp
Beeld anp

Comeback op komst
Hans Wiegel

En zo lust de oppositie er nog wel eentje. Om precies te zijn: de afschaffing van de Wet Hillen. Het schrappen van het belastingvoordeel voor huiseigenaren die (bijna) geen hypotheekschuld hebben, loopt vrijwel zeker flinke vertraging op. Op aandringen van ouderenpartij 50Plus moet de Tweede Kamer het wetsvoorstel apart behandelen van de andere fiscale voorstellen uit het regeerakkoord.

En dat komt neer op: langzamer behandelen. Om te beginnen heeft de oppositie besloten tot het houden van een hoorzitting met deskundigen, morgen in de Kamer, om te horen over alle voor- en nadelen van het plan. En tussen die 'deskundigen' zit een opmerkelijke gast: VVD-erelid Hans Wiegel komt spreken, op uitnodiging van 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen.

Opmerkelijk, want Wiegel (op de foto in 1979) is niet zozeer deskundige als wel gewoon tegenstander. Al weken zit hij in het verzet, onder meer via zijn columns in De Telegraaf. Dat wordt een interessante comeback van Wiegel - VVD-leider tot 1982 en senator tot 2000 - op het Binnenhof.

Aan belangstellenden stuurde hij vandaag vast zijn bijdrage. In het kort: het kabinetsplan dupeert spaarzame huizenbezitters die netjes hebben afgelost, is daarom in strijd met het door vorige kabinetten gevoerde beleid en verdient dientengevolge heroverweging. In het Torentje zal donderdag iemand tandenknarsend meeluisteren.

Hans Wiegel in 1979 als vice-premier naast premier Van Agt. Beeld Anp
Hans Wiegel in 1979 als vice-premier naast premier Van Agt.Beeld Anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden