Nepdiploma's voor Polen kosten fiscus miljoenen

Duizenden Poolse uitzendkrachten, medewerkers van sociale werkplaatsen en ­beroepschauffeurs hebben bij roc's diploma's gehaald terwijl hun opleiding onder de maat was. Hun werkgevers hebben hierdoor ten onrechte voor miljoenen euro's belastingkorting gekregen.

Beeld anp

De Onderwijsinspectie en de Belastingdienst doen momenteel onderzoek naar dit misbruik van belastingvoordeel. Dat bevestigt Rik Steur, hoofd­inspecteur voor het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, aan de Volkskrant. Volgens hem gaat het om 'ernstige' overtredingen van de onderwijswet. 'Bij zes roc's is geconstateerd dat hun opleidingen niet aan de wet voldoen. Bij een aantal andere instellingen loopt het onderzoek nog.'

De FIOD is begin 2013 binnengevallen bij twee bedrijven. Het onderzoek richt zich op misbruik van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA). Die wet is bedoeld om het scholingsniveau van de Nederlandse beroepsbevolking te verbeteren. Werkgevers kunnen jaarlijks een bedrag van ruim 2.700 euro per werknemer belastingkorting claimen mits die een deugdelijke opleiding volgt.

Volgens de Onderwijsinspectie was dat vaak niet het geval. Uit het onderzoek is eveneens naar voren gekomen dat veel werkgevers de opleidingen bij de roc's niet kozen om hun personeel bij te scholen, maar om er financieel beter van te worden.

'Gratis opleidingen'
De commerciële poten van diverse roc's hielpen hun daarbij. Ook boden scholings- en subsidiebureaus 'gratis opleidingen' aan, waarvan de fiscale voordelen voor werkgevers hoger waren dan de kosten.

Het totale bedrag dat de bedrijven ten onrechte aan belastingkorting hebben geclaimd, is nog niet duidelijk. Betrokkenen schatten het op tientallen miljoenen euro's. De Belastingdienst is begonnen met terugvorderen.

Van Koppen en Van Eijk uit Den Haag, een van de grootste uitzendbureaus voor Polen in Nederland, kreeg recentelijk een navordering van 4 miljoen euro. Dat bevestigt directeur Fons van Eijk. Het uitzendbureau liet ­Polen die in de kassen werkten opleiden tot 'assistent plantenkunde'.

Global Academy uit Enschede
Van twee roc's is bekend dat zij ondermaatse opleidingen aanboden. De eerste is het vlak voor de zomer failliet verklaarde P3transfer, onderdeel van het ROC West-Brabant in Etten-Leur. De Onderwijsinspectie oordeelt eveneens vernietigend over de Global Academy uit Enschede, dat in 2010 vijfduizend cursisten overnam van het ROC van Twente. De inspectie wil de namen van de andere bij het onderzoek betrokken roc's niet noemen.

Het misbruik van de WVA kwam aan het licht bij een door P3transfer verzorgde opleiding voor honderd medewerkers van witgoedfabrikant Miele. De FIOD is begin dit jaar binnengevallen bij Miele, bevestigt het bedrijf.

De WVA wordt per 1 januari 2014 afgeschaft. Aanleiding is het geconstateerde misbruik en de enorme vlucht die het beroep erop heeft genomen. Dat is tussen 2006 en 2011 verdubbeld naar bijna 400 miljoen euro.

Vandaag in de Volkskrant: 'Reconstructie: de Poolse weg. De nepcursus als melkkoe'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden