Nepbaan gecreëerd om bruid te halen

Om buitenlandse partners naar Nederland te kunnen laten overkomen, wordt op grote schaal gebruik gemaakt van valse arbeidscontracten. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant....

Van onze verslaggeefster Rachida Azough

Hoeveel valse arbeidsovereenkomsten precies in omloop zijn is onbekend. Het UWV heeft meerdere malen schijncontracten ontdekt, maar zegt dat deze vorm van fraude moeilijk op te sporen is. De schattingen van goed ingevoerde bronnen variëren van honderden tot enkele duizenden contracten per jaar (op een totale immigratie van 21 duizend partners).

Mensen die hun partner uit het buitenland willen laten overkomen, moeten bij de IND een jaarcontract overleggen waaruit blijkt dat zij zeker 70 procent verdienen van het bestaansminimum voor gezinnen.

Velen kunnen niet aan deze eis voldoen. Een deel van hen gaat daarom over tot het kopen van een schijnarbeidscontract. Zij betalen daarvoor bedragen, variërend van enkele tot vele duizenden euro's. Malafide uitzendbureaus, maar ook andere bedrijven maken zich aan de praktijk schuldig.

Het is een ingenieuze constructie. Na het opstellen van een fictief arbeidscontract wordt het dienstverband door de ondernemer aangemeld bij het UWV. De werkgevers- en werknemerspremies worden door de schijnwerknemer betaald aan de verkoper van het contract. Die maakt de premies over aan het UWV. Intussen levert de schijnwerknemer het nepcontract in bij de IND en gaat de procedure van start. Op voorhand is afgesproken dat de schijncontractant zelf ontslag neemt zodra de buitenlandse partner een verblijfsvergunning voor vijf jaar heeft ontvangen. Vaak is met de deal ook een borgsom gemoeid.

Contracten die de IND in het kader van de inkomenseis ontvangt, worden zelden gecontroleerd. Bij twijfel wordt alleen nagegaan of het dienstverband geregistreerd is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden