Nepal vindt negatief reisadvies onnodig: 'kom alsjeblieft'

Nepal probeert een economische ramp na de zware aardbeving in april af te wenden. De overheid vreest 40 procent van de inkomsten uit toerisme te verliezen. Onnodig, stellen ambtenaren en onafhankelijke deskundigen. Zij vinden dat de media ten onrechte het gehele land afschilderen als rampgebied. Ze pleiten ervoor dat landen als Nederland het negatieve reisadvies nuanceren.

null Beeld afp
Beeld afp

De VS, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland pasten afgelopen dagen hun reisadvies voor Nepal al aan. Zij waarschuwen alleen nog voor de zwaarst getroffen regio's. Veel EU-landen, waaronder Nederland, raden een reis naar Nepal af, behalve als die strikt noodzakelijk is. Dat maakt reizigers huiverig en bemoeilijkt het afsluiten van een reisverzekering. 'We baseren ons reisadvies op diverse bronnen', aldus een zegsman van Buitenlandse Zaken. 'De aanpassing door de VS en het VK zijn voor ons geen reden om dat meteen te veranderen.'

'Nepal is veilig', verzekerde de Nepalese minister van toerisme tijdens de heropening van het befaamde Durbar-plein in Kathmandu. Hij hekelde enkele weken geleden al het negatieve reisadvies van de internationale gemeenschap. In een schaderapport na de ramp signaleerde Nepal dat het aantal boekingen met 90 procent was teruggelopen. Als reactie lanceerde de overheid een campagne met als motto: 'steun Nepal door ons te bezoeken!' Slechts 11 van de 75 regio's zijn getroffen, verzekert het ministerie, drie van de 35 belangrijkste wandelroutes zijn dicht en een van de acht Unesco Werelderfgoedlocaties is beschadigd.

Tekst loopt door onder foto.

Langs The Great Himalaya Trail

Reisredacteur Noël van Bemmel bezocht in 2013 The Great Himalaya Trail in Nepal, een route langs dorpen die vrijwel geen toeristen zien. Lees hier de reportage.

null Beeld Noel van Bemmel
Beeld Noel van Bemmel

Probleemloos

'Weg met dat negatieve reisadvies', zegt de Nepalees Mim Hamal, die werkt voor ontwikkelingsorganisatie The Great Himalaya Trail Nepal Alliance. Volgens hem kun je probleemloos naar de hoofdstad en naar prachtige regio's als Dolpo en Humla. Hij krijgt mailtjes van toeristenverblijven met als strekking: we zijn gewoon open, zeg alsjeblieft tegen de mensen dat ze komen. Volgens Hamal zien bezoekers komend seizoen een ander gezicht van Nepal: 'rustiger, goedkoper, met veerkrachtige en hardwerkende Nepalezen.'

De Nederlandse touroperator SNP ziet ook geen reden voor een negatief reisadvies. 'Integendeel, het is nu belangrijk om te gaan', zegt directeur Gert Nieuwboer. Zijn Nepalese agent meldde dat hooguit twee routes in de brochure onzeker zijn. In het regenseizoen, dat tot oktober duurt, zijn veel wandelroutes sowieso afgesloten. Het Amerikaanse adviesbureau Miyamoto International voorspelt dat de populaire regio's Everest en Anapurna komend seizoen weer open kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden