Nep-ribosoom imiteert de eiwitfabriek van ons lichaam

Het is onderzoekers van de Universiteit van Manchester gelukt om de eiwitfabrieken van ons lichaam, de ribosomen, na te maken. Deze 'nep-ribosomen' kunnen nog niet alles wat de originele versies kunnen, maar de onderzoekers denken dat ze met deze techniek in de toekomst gloednieuwe moleculen kunnen maken.

Derwin van der Schoot

De kunstmatige eiwitfabriek is maar een paar nanometer lang en bestaat uit een ring die over een moleculair pad beweegt. Op dat pad pakt de ring bouwstenen voor eiwitten - aminozuren - op en zet die vervolgens in een specifieke volgorde op elkaar. Zo ontstaat een nieuw eiwitmolecuul.

Gloednieuw
'Met deze techniek kunnen we in de toekomst moleculen maken die nog nooit zijn samengesteld', stellen de onderzoekers in Science. De Britten denken hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe antibiotica.

De nep-ribosoom is nog lang niet zo effectief als de natuurlijke variant. Waar de eiwitfabrieken van ons lichaam elke seconde twintig aminozuren op elkaar kunnen stapelen, daar diet de kunstmatige variant er twaalf uur over om slechts vier bouwstenen op te stapelen.

DNA-lopers
Andere onderzoeken gebruikten al zogenaamde DNA-lopers om eiwitten te bouwen. Die techniek is alleen minder effectief dan de techniek van de onderzoekers van Manchester. Als de loper een bouwsteen mist dan slaat hij deze over en komt deze niet in het uiteindelijke molecuul terecht. Daardoor ontstaat er een heel ander eindproduct.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden