Nep-nasi goreng

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: nep-nasi goreng. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Studio V

Ik heb al jaren hetzelfde pakketje voornemens: 'slank, strak en geweldig worden, geld besparen en de wereld redden'. Dit pakket heeft grote voordelen: ik hoef nooit nieuwe te verzinnen, ze zijn redelijkerwijs uitvoerbaar en in te passen in het dagelijks leven.

Ook kan ik ze naar believen inzetten, al naar gelang mijn zelfdiscipline van ijzer dan wel tanende is. Bij tanende discipline misbruik ik het feit dat ik al jaren gestopt ben met roken: goed voor de wereld, mijn portemonnee en mijn gezondheid. Helaas nog steeds niet goed voor mijn lijn, dus nu ben ik alsnog aan de slag gegaan met die voornemens.

Tallina van den Hoed Beeld Studio V

Dus, vooruit, ik biecht het op: ik eet een tijdje low-carb. Dat betekent dat ik bijna alle koolhydraten uit mijn voedingspatroon schrap. Dan val je als vanzelf af. Dat komt niet per se door die carbs, en ook niet zozeer doordat groenten minder calorieën bevatten dan granen en dergelijke, maar vooral omdat je niet meer zomaar van alles in je mond kan stoppen.

Eet ik dan niet lekker? Natuurlijk wel, ik eet altijd lekker, ook als ik op dieet ben. Vandaag maken we 'nep-nasi goreng': geen echte nasi, omdat de rijst is vervangen door bloemkool. Bloemkool-goreng dus!

Ingrediënten
2 eieren
zonnebloemolie
4 uien
4 tenen knoflook
1 rode peper
2 stengels bleekselderij
2 theel. trassi
300 g kippendijfilet
100 g wortel
4 witte- of spitskoolbladeren
1 dikke prei
1 bloemkool
125 g taugé
3 eetl. zoute sojasaus

Bereiding

Kluts de eieren met wat zout en peper en bak er een mooie omelet van. Houd apart. Snijd uien, knoflook en peper fijn en bak ze een paar minuten in een plens zonnebloemolie tot de uien doorzichtig worden. Snijd de bleekselderij in ringetjes en doe die bij de ui. Rasp of hak de trassi fijn en voeg deze toe. Zet het vuur iets hoger en roer en bak een paar minuten.

Snijd de kip in blokjes, bestrooi ze met zout en peper en bak ze mee met de uien. Snijd in die tijd de wortel en de kool fijn, was de prei en snijd in ringen. Doe alles in de pan en bak even mee.

Breek de roosjes van de bloemkool, snijd de stengel in stukken. Doe de bloemkool in de keukenmachine en puls een paar keer, tot de groente zo klein is als rijstkorrels. Voeg dit samen met de taugé toe aan de pan. Roerbak tot alles goed warm is. Druppel de sojasaus erdoor en serveer met de in stukjes gesneden omelet.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

De nep nasi. Beeld Tallina van den Hoed
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.