Nep-Levi's-spijkerbroek kost Hema miljoenen

Warenhuis Hema moet bijna 4,5 miljoen euro betalen aan spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss. Dat heeft de Rechtbank van Koophandel in Brussel op 14 mei bepaald in een door Levi’s aangespannen procedure.

Volgens de rechter heeft Hema in Nederland en België spijkerbroeken verkocht met op de achterzak een stiksel dat grote gelijkenis vertoont met het design van het bekende stiksel van de Levi’s spijkerbroeken, de zogenaamde Levi’s ‘arcuate’. Levi’s heeft deze ‘arcuate’ al in 1981 als merk in de Benelux laten registreren. Volgens de rechter bestaat het gevaar dat de consument de HEMA-broeken zal aanzien voor broeken van Levi’s.

Tekening van de 'arcuate'-achterzak van Levi's. Dit patroon staat sinds 1981 als merk geregistreerd.Beeld Tribunal de commerce francophone de Bruxelles
Stiksel van de achterzak op de Hema-spijkerbroek.Beeld Tribunal de commerce francophone de Bruxelles

De hoogte van de schadevergoeding is bepaald op basis van het aantal broeken dat Hema sinds 2015 in de Benelux heeft verkocht. Dat zijn er in totaal 221.603. Levi’s had een bedrag geëist van 50 euro per broek, maar dat vond de rechter iets te gortig. Een vergoeding van 20 euro per broek is meer op zijn plaats, aldus de rechter, waarmee de totale schade voor Hema uitkomt op 4.432.060 euro.

Voor elke broek met het bekende stiksel die Hema na de uitspraak van 14 mei op de markt brengt, moet het nog eens 100 euro aan Levi’s betalen. Dat is overigens beduidend minder dat de 10.000 euro per broek die Levi’s geëist had.

Onder in een la

Het is niet de eerste keer dat de bedrijven met elkaar overhoop liggen over Levi’s ‘arcuate’. In 2003 bracht Hema ook al eens spijkerbroeken op de markt met een sterkgelijkend design. Na bezwaren van Levi’s werd de zaak in 2004 geschikt en tekende Hema een overeenkomst waarin het bedrijf expliciet de geldigheid van Levi’s merkrechten op de ‘arcuate’ erkende. Ook bevestigde Hema dat het nooit meer broeken met dergelijk stiksel zou verkopen. Het heeft er alle schijn van dat deze overeenkomst van 14 jaar geleden op het hoofdkantoor van Hema ergens onder in een la is beland.

Of Hema in beroep gaat tegen de uitspraak is niet bekend. Een woordvoerder van Hema laat weten dat het bedrijf niet wil reageren zolang de procedure loopt.

Overigens zou het ook kunnen zijn dat niet Hema, maar de winnende partij Levi’s beroep aantekent. Mr. Thierry van Innis, de Belgische advocaat van Levi’s, sluit het in ieder geval niet uit. ‘Wie 50 euro per broek vraagt en er maar 20 krijgt, is natuurlijk niet gelukkig’, aldus Van Innis. ‘De schade aan het onderscheidend vermogen van het merk is enorm. De ‘arcuate’ is, net als het drie- strepen merk van Adidas, een erg sterk merk. Maar dit soort merken zijn ook broos.’ Van Innis gruwt bij de gedachte dat de consument zal denken dat ook een bedrijf als Hema Levi’s-broeken verkoopt . ‘Dat is zeer schadelijk voor het imago van het merk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden