Nep-incassobureau eist per brief geld

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - Het niet-bestaande incassobureau Corpus Justitia uit Eindhoven heeft zeker honderdduizend mensen per brief gesommeerd snel 129,80 euro over te maken omdat anders beslag zal worden gelegd op hun huis of auto.

Het gaat om een groot opgezette actie van oplichters die er goed over hebben nagedacht en er behoorlijk in hebben geïnvesteerd, zegt directeur Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk in Apeldoorn. 'De brieven zijn gewoon per post verstuurd.'

Het is volgens de Fraudehelpdesk opmerkelijk dat de oplichters zich op gewone burgers richten. Ondernemers en zzp'ers zijn doorgaans het doelwit van criminelen en worden dan via e-mail benaderd, bijvoorbeeld met spooknota's.

Zeker honderd mensen hebben zich gemeld met de mededeling dat ze naar aanleiding van de nepbrief het geld hebben overgemaakt. Dat 'succes' van de oplichters verklaart de Fraudehelpdesk uit het feit dat niet om een heel hoog bedrag wordt gevraagd. Bovendien is de toon van de brief bedreigend, vindt Van Eck, en zijn de meeste mensen nog goed van vertrouwen.

'Als je een dergelijke brief krijgt moet je altijd controleren of het wel klopt dat je de rekening waarnaar wordt verwezen niet hebt betaald.'

Bij de Fraudehelpdesk waren donderdag en vrijdag al meer dan duizend klachten binnengekomen, terwijl dat er normaal maar vier per dag zijn. 'Dat laat zien op welke schaal de brief is verspreid', zegt Van Eck.

In de brief staat ook een 0900-nummer. Onbekend is hoeveel mensen dat hebben gebeld. De kosten daarvan, wie belde kwam minutenlang in de wacht, konden oplopen tot 22 euro.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het nummer nu uit de lucht gehaald. Ook mag de telecomprovider Corpus Justitia niet uitbetalen. De ACM gaat onderzoeken of de consument de gebelde kosten terug kan krijgen. Als misbruik wordt vastgesteld kan de ACM telefoonaanbieders op grond van de Telecommunicatiewet verplichten reeds geïnde bedragen terug te betalen aan de consument.

ING, waar Corpus Justitia een bankrekening heeft, gaat volgens een voorlichter nooit in op individuele gevallen. Wel wil hij kwijt 'dat ING in deze zaak alle maatregelen heeft genomen die de bank kan nemen'.

De Fraudehelpdesk heeft aangifte gedaan bij de politie. Die stelt een onderzoek in.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden