Neonazi's zetten Koekiemonster in voor extreemrechtse propaganda

Koekiemonster heeft in Duitsland een flinke deuk in zijn imago opgelopen. De Sesamstraatfiguur wordt daar geregeld ingezet om extreemrechtse ideeën te promoten. Waarom de keuze voor deze blauwe kindervriend?

Gabriella Codonesu
null Beeld anp
Beeld anp

De Duitse politie liet deze week aan onder meer NBC News weten dat Koekiemonster steeds vaker wordt ingezet om extreemrechtse ideeën te promoten. Volgens de Duitse politie is het een nieuwe manier om neonazisme onder de aandacht te brengen. Sinds eind september is de Duitse politie op zoek naar de makers van enkele YouTube-filmpjes met Koekiemonster in de hoofdrol en ook worden via internet verschillende plaatjes van de kindervriend verspreid door neonazi's.

Eind maart werd Stefan Lange, een Duitse extreemrechtse activist, gearresteerd in een koekiemonsterpak. Hij was een basisschool in Brandenburg ingelopen en deelde als Koekiemonster pamfletten uit met de tekst 'Duits zijn is cool' aan de kinderen. De Duitse politie vond na een huiszoeking bij Lange en een onbekende handlanger twee computers met neonazi-propaganda, waaronder meer afbeeldingen met Koekiemonster in de hoofdrol. Eén afbeelding zou Koekiemonster naast Hitler afbeelden met de tekst 'Wie heeft mijn koekje opgegeten?'.

Kindervriend
De actie van Lange is geen op zichzelf staand geval. De Duitse politie spreekt tegenover NBC News over twintig andere incidenten met Neonazi's waar Koekiemonster bij was betrokken. De Duitse politie maakt zich zorgen over de recente ontwikkeling: 'Ze proberen extreemrechts op iets leuks en grappigs te laten lijken door een Sesamstraatfiguur te gebruiken. Ze gebruiken dit soort provocatie op een slimme manier om meer aandacht te krijgen.'

Er worden onder meer fotomontages verspreid van Koekiemonster en soms nog andere Sesamstraatfiguren samen met Adolf Hitler. De Duitse politie verklaart dit fenomeen door het kindvriendelijke imago van Koekiemonster. De kindervriend moet vooral bij kinderen de interesse opwekken voor de extreemrechtse beweging. Hij moet neonazisme een onschuldiger imago geven en iets alledaags meegeven: 'Misschien zelfs iets dat een beetje rebels is', aldus de Duitse politie.

De Duitse politie spreekt tegenover NBC News over twintig andere incidenten met Neo-Nazi's waar koekiemonster bij was betrokken. Beeld anp
De Duitse politie spreekt tegenover NBC News over twintig andere incidenten met Neo-Nazi's waar koekiemonster bij was betrokken.Beeld anp

'Der Krümelmonster'
In Duitsland kwam Koekiemonster eerder in opspraak toen een man die zichzelf 'der Krümelmonster' (Koekiemonster in het Duits) een 20 kilo wegend gouden koekje had gestolen. Het koekje hing sinds 1913 boven het hoofdgebouw van de 'Hannoversche Cakesfabrik'. Een maand later gaf hij het koekje uiteindelijk weer terug, in ruil voor 52.000 pakjes koekjes, uit te delen aan 52 sociale inrichtingen.

Ook in de VS kreeg het imago van Koekiemonster vorig jaar flink te verduren. Op Times Square was een bende Sesamstraatfiguren actief die nietsvermoedende toeristen hun geld afhandig probeerden te maken. Een man verkleed als Koekiemonster zou toen een tweejarig kind geduwd hebben en zijn moeder hebben uitgescholden toen ze hem geen geld wilden geven. De man moest uiteindelijk verplicht een anti-agressietraining volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden