Neonazi's herdenken zelfmoord Rudolf Hess

De tiende herdenking van Rudolf Hess' sterfdag concentreerde zich afgelopen weekeinde in Neurenberg en Denemarken. Duizenden neo-nazi's, ondermeer uit Nederland, hadden graag langs het graf van Hitlers plaatsvervanger in het Beierse Wunsiedel willen defileren....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De demonstratie in Wunsiedel werd door een Beierse rechtbank verboden, een vonnis dat nog in het weekeinde werd bekrachtigd door de hoogste rechters van het Hof in Karlsruhe. In verschillende deelstaten werden in totaal 435 neonazi's uit voorzorg ingerekend. Nog eens enkele honderden moesten zich gedurende twee dagen drie maal per dag bij hun lokale politiebureau melden.

De Deense autoriteiten hadden meer problemen. Gebruik makend van het uiterst liberale demonstratierecht in Denemarken hadden 150 rechts-extremisten zich aangemeld voor een toegestane Hess-verering in Roskilde, ten westen van Kopenhagen. Onder de aanwezigen zaterdag: de Nederlanders M. Freling, S. Mordaunt (beiden CP'86) en E. Homan, leider van het 'Aktiefront Nationale Socialisten'.

Op weg naar Roskilde, in de stad Olby, besloot het internationale bruine gezelschap de trein te verlaten. De stoet wilde richting Köge, omdat in Roskilde een confrontatie met antifascisten werd gevreesd. In Olby mochten de met nazisymbolen uitgedoste activisten een optocht houden. Daarna ging het naar Köge, waar Mordaunt zijn kornuiten opriep tot een 'rassenstrijd voor een blank Europa'.

Uiteindelijk belandde de groep in Greve, waar het hoofdkwartier van de Deense nationaal-socialisten is gevestigd. Aldaar kwam het tot massale straatgevechten met de politie en zo'n zeshonderd tegendemonstranten.

In Duitsland is men gewend geraakt aan het jaarlijkse ritueel. Zowel 'Führers Geburtstag' (de verjaardag van Hitler) als de zelfmoord van zijn jarenlange plaatsvervanger Hess in de gevangenis van Berlijn-Spandau leidt elk jaar steevast tot nerveuze activiteiten bij alle betrokkenen. Dit keer waren in Duitsland wat Hess betreft extreem-rechts en de gecombineerde 'Antifa' (antifascisten) al maanden in de weer.

De Antifa had een alarmnummer opengesteld, waar iedereen zich kon melden die iets wist over verdachte samenscholingen van extreem-rechts. De neonazi's onderhouden uitsluitend onderling contact via Internet en mobiele telefoon, waardoor zij er bijvoorbeeld in 1993 in slaagden plotseling op de sterfdag van Hess massaal op te duiken in de stad Fulda. Hun demonstratie met trommels en de 'rijksoorlogsvlag' leidde tot het ontslag van de politiek verantwoordelijke staatssecretaris in de deelstaat Hessen.

Volgens een recente verslaggeving van de binnenlandse veiligheidsdienst telt Duitsland zesduizend extreem gewelddadige neonazi's. De kring van mensen met actieve nazisympathieën wordt geschat op hooguit 25 duizend. In werkelijkheid, aldus een rapport van de Antifa, is hun aantal veel groter en treden de Duitse autoriteiten veel te laks op tegen extreem-rechts.

Vandaar de grote Antifa-demonstratie gisteren in Neurenberg, de stad van het tribunaal tegen de nazitop en berucht vanwege de partijdagen van Hitlers NSDAP. Neurenberg, aldus de Antifa, ontwikkelt zich langzaam maar zeker opnieuw tot een centrum van extreem-rechts.

Zeventig van de drieduizend Antifa-demonstranten werden wegens gewelddadigheden door de politie tijdelijk vastgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden