Neonazi's herdenken mislukte coup Hitler

Ongeveer zeventig Nederlandse en Duitse neonazi's hebben zaterdagavond in een zaaltje in Rotterdam de mislukte staatsgreep van Hitler van 9 november 1923 herdacht....

ANP

ANP

ROTTERDAM

De rechts-extremisten hadden in de deelgemeente Charlois een zaal van een gereformeerd kerkgenootschap gehuurd onder het mom dat om een bijeenkomst van oud-strijders uit Joegoslavië zou gaan.

Op de bijeenkomst was nagenoeg de hele top van de Nederlandse neonazi-sector present, zoals de Rotterdamse CP'86-raadsleden J. Teijn en M. Freling, NVU-leider Glimmerveen, de Arnhemse neonazi C. Kusters en de Groninger E. Homan. Ook enkele Duitse leidinggevende neonazi's, onder wie K. Dalek en M. Thiel, waren aanwezig.

De rechts-extremisten hadden de zaal 'versierd' met onder meer hakenkruisvlaggen. Er werden ook ansichtkaarten met beeltenissen van Hitler en Hess, en vlaggen met haken- en keltenkruisen verkocht.

Een deel van de bijeenkomst was openbaar. Journalisten konden achter in de zaal luisteren naar toespraken van onder anderen Glimmerveen en Kusters. De toespraken werden geregeld onderbroken door Sieg Heil-geroep. Ook brachten de bezoekers meermalen de Hitlergroet.

Burgemeester Peper werd vrijdag door de Anti-Fascistische Aktie (AFA) op de bijeenkomst geattendeerd. De politie surveilleerde zaterdagavond regelmatig langs het zaaltje, maar greep niet in. Volgens een woordvoerder was het niet duidelijk dat er journalisten binnen waren en dat het dus een openbare bijeenkomst betrof.

AFA is er verontwaardigd over dat de politie niet een einde heeft gemaakt aan de bijeenkomst. 'Het is onbegrijpelijk dat internationale rechts-extremisten in ons land de kans wordt geboden om zich te profileren en om samen met Nederlandse kameraden het fascistisch gedachtengoed uit te dragen', aldus woordvoerder P. Kraaijer.

Volgens hem had de politie de bijeenkomst moeten ontbinden en de aanwezige neonazi's moeten arresteren. AFA gaat er bij de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken op aandringen dat politie en justitie voortaan sneller ingrijpen bij bijeenkomsten van neonazi's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden