Nemen soa's toe door het gebruik van dating-apps?

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Foei, internet. Foei, smartphones. Dat mensen onveilige seks hebben is tot daaraan toe. Dat social media en dating apps als Tinder roekeloos rondneuken wel érg makkelijk maken, vindt de Britse arts Peter Greenhouse een stap te ver. 'Dankzij Grindr en Tinder kun je binnen vijf minuten chlamydia oplopen', zegt hij in de Britse krant Daily Mail.

Volgens hem zorgen de apps - waarmee mensen mogelijke sekspartners in de buurt kunnen vinden - voor nieuwe uitbraken van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Veroorzaken de nieuwe apps een teloorgang in kuisheid en een explosie aan soa's? Greenhouse lijkt de cijfers aan zijn zijde te hebben: het aantal soa-diagnoses stijgt elk jaar met zo'n 10 procent en het gebruik van de apps neemt ook toe. Dat geldt voor zowel Engeland als Nederland. En recent onderzoek maakt de apps inderdaad verdacht: in Los Angeles blijken homoseksuele mannen die één of meerdere soa's dragen ook vaker zo'n dating-app te gebruiken.
Hard bewijs is het allemaal niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mannen die sowieso al geneigd zijn ­risico's nemen, ook eerder openstaan voor nieuwe manieren om bedpartners te ontmoeten, zoals zo'n dating-app.

Daarnaast is het niet helemaal eerlijk om een stijgend aantal soa-diagnoses als maat te nemen voor hoe een deel van de bevolking onveilige seks heeft via dating-apps. De voornaamste reden voor toenemende infectiecijfers is vrij onschuldig: mensen laten zich vaker testen, omdat er meer bewustzijn over soa's bestaat.

We moeten ons pas zorgen gaan maken wanneer een steeds groter percentage van geteste mensen een soa blijkt te hebben. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het percentage in Nederland nauwelijks stijgt. Er is weinig opvallends gaande, laat staan dat uit het gebrek aan tumult een verband met dating-apps te zien is. Aan de andere kant: het valt ook niet uit te sluiten dat dating-apps invloed hebben op onveilig seksgedrag. Het is in elk geval te vroeg om nu al met beschuldigende vingers te wijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden