Nels verboden liefde

GERT J. PEELEN

Journalisten die zij vertrouwde, wisten ervan. Nel Benschop (1918-2005), dichteres van vrome versjes voor eenvoudige gelovigen, had ooit liefdespoëzie geschreven die, opgeslagen in een verkleurde multomap, door haar voor de wereld werd weggehouden. Honderden gedichten moeten het zijn geweest, met dezelfde hand geschreven als de overbekende regels - 'Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden / je hebt het als een moedig man gedaan'- die nog vaak, niet zelden in verhaspelde vorm (Nico Scheepmaker telde ooit 77 variaties), boven rouwadvertenties worden aangetroffen.

Nel Benschop, eind jaren vijftig nog als auteur door uitgeverij Kok geweigerd maar, na haar debuut Gouddraad uit vlas in 1967, met circa drie miljoen verkochte bundels, een bewierookt én verguisd fenomeen in de Nederlandstalige poëzie, had als lerares na de oorlog een tweetal affaires met gehuwde collega's; de enige mannen in haar leven als eeuwige vrijgezel, met wie zij, schuldbewust, de relatie al spoedig na het begin ervan verbrak.

Het bleek een niet te stelpen bron van vormvaste, hartstochtelijke dichtregels, waarin het grote woord niet geschuwd wordt, maar die gloedvol afsteken tegen de stichtelijke, soms wat gladde plakplaatjespoëzie waarmee zij in gelovige kringen tot de meest geliefde en gelezen dichteres van ons land kon uitgroeien.

Een selectie van 55 gedichten uit dat grote aanbod, verschijnt nu, na het overlijden van Benschop in 2005, en dat van haar mannelijke hoofdpersonen, voor het eerst in druk, onder de enigszins larmoyante titel Echte liefde kan niet sterven: 'Jij, stralend middelpunt van mijn heelal,/ ik heb je lief tot in mijn vingertoppen,/ en als ik in mijn bloed jouw hart voel kloppen/ dan sleept mij een komeet mee in zijn val.'

Nel Benschop: Echte liefde kan niet sterven - De geheime liefdesgedichten. ***

Kok; 128 pagina's; € 17,50.

ISBN 978 90 435 1801 7.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden