Nelissen klimt geduldig en daalt gedurfd Bravoure en slimheid brengen regenboogtrui

'Rije! Je bent weg', schreeuwde een mecaniciën nadat Danny Nelissen voor de voorlaatste keer de venijnige bult in het WK-parkoers van Colombia was afgedaald....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

DUITAMA

Nelissen, een 24-jarige inwoner van het Limburgse Sweijkhuizen, hield in zijn zelfverzekerde rijstijl de Italiaan Sgnaolin en de Ecuadoriaan Rodriguez van zich af. Hij breidde de voorsprong uit in de aanloop naar de laatste beklimming. De Deen Nielsen strandde in zijn poging Nelissen daarvoor nog te achterhalen.

In de zes kilometer lange klim vocht hij tegen kramp in beide benen ('Daarom trapte ik zo zwaar') en tegen de Itaiaans-Ecuadoriaanse tegenstand. Bovenop de top had Nelissen nog dertig seconden over, aan de streep dertien seconden op de Italiaan Daniele Snaoglin die zwaar de smoor in had.

Voor het WK zaterdag begon, was Nelissen door coach Snoeyink benoemd tot speerpunt van de zes man sterke ploeg. Maar het speerpunt had de toch hooggestemde verwachtingen getemperd door te melden dat hij bij de training aan alle kanten en met name door de Colombiaanse gastheren voorbij werd gestoven in de klim vanuit El Cogollo.

Maar zaterdagmiddag bleek Nelissen een spelletje te hebben gespeeld. Hij koppelt bravoure aan slimheid. De praatjesmaker had zich in een underdogpositie gemanoeuvreerd, zei Snoeyink na afloop, want wie hoog van de toren blaast, kan behoorlijk op zijn bek gaan.

Hoe de kaarten werkelijk lagen, bleek toen de twee elkaar voor het eerst weer zagen. 'Ik heb het je wel gezegd', was het eerste dat Nelissen tegen Snoeyink zei.

Hij had zich ook doelbewust koest gehouden in de eerste fase van de wedstrijd die met een openingsrondje van veertig kilometer hard van stapel liep. Daarna liep dat moyenne terug naar 35 kilometer om uiteindelijk weer iets op te lopen.

De Italiaan Marco Fincato ging er al meteen vandoor voor wat een lange ontsnapping bleek te worden. Nelissen reed ondertussen lek en werd door ploeggenoot Van der Meer weer teruggebracht in de groep.

Pas in de derde ronde, toen de zieke ploeggenoot De Koning op het hotel aankoerste (hij stapte als enige af), ging Nelissen zich met de wedstrijd bemoeien. Hij zei zich verbaasd te hebben over de afwachtende houding van de Colombianen, van wie was verwacht dat ze het peloton meteen hun wil zouden opleggen in het steile deel van het parkoers. Nelissen: 'Ze hebben zichzelf de das omgedaan.'

Hij trok daarom het initiatief naar zich toe en liet een achtervolgend groepje van zes renners achter zich. Samen met de Colombiaan Vanegas en de Brit Stephens had hij Fincato in ronde vijf te pakken. De Italiaan en de Nederlander begonnen al bij de eerste kennismaking te bakkeleien. Nelissen: 'Hij wilde geen kopwerk doen, maar toen hij in de gaten had wat voor vlees hij in de kuip had, draaide hij wel bij.'

In de daaropvolgende rondgangen moest Nelissen steeds lossen in de klim, vooral door de tempoversnellingen van de onvermoeibare Fincato. Nelissen deed dat bewust. 'Ik had bij de training ontdekt dat je het beste in één tempo kon klimmen. Tussensprintjes zijn dodelijk door de hoogte.' Door zijn ervaring van vijf profjaren liet Nelissen zich het hoofd niet op hol jagen en door zijn gedurfde afdalingen was de achterstand steeds van korte duur.

Maar achter de vier koplopers had zich inmiddels een kopgroep geformeerd, waarin de Colombianen en Italianen duidelijk maakten weinig te verwachten van hun voorposten Vanegas en Fincato. Als eerste meldde Beccera zich in een langgerekte sprint bergop, luid toegejuicht door zijn landgenoten. Hij was in één keer bij de koplopers. Het kon Nelissen niet verontrusten. 'Ik zag al meteen aan zijn gezicht dat hij weinig meer over had.'

Daarna wisselden de kansen steeds in een van de meest fascinerende amateur-WK's uit de geschiedenis. Nelissen leek uiteindelijk het onderspit te delven door toedoen van Vanegas en Snaoglin. Maar in zijn Indurain-achtige oefening in geduld bij de beklimming kwam hij op de top van de negende ronde toch weer bij en ging, eenmaal boven, meteen door.

Nelissen wilde net omkijken wat voor schade hij had aangericht toen de mecaniciën hem aanspoorde dat niet te doen en juist alles te geven omdat hij een gaatje had geslagen. 'De Italianen en de Colombianen begonnen met elkaar te kloten', verklaarde Nelissen na afloop.

Bij het luiden van de bel lag Larsen op 33 seconden en de groep op 31 seconden. Daarvan bleef net genoeg over om Nelissen tot zesde Nederlandse amateurkampioen uit de geschiedenis te kronen. Pellenaars (1934), Faanhof (1949), Mahn (1956), Dolman (1966) en Gevers (1975) gingen hem voor.

Waarna de discussie weer ging over nut en onnut van hoogtestages omdat de prestaties tot zaterdag teleurstellend waren geweest. Trainer Arie Koops, de organisator ervan, meent dat het in alle gevallen nut heeft gehad, ook al blijkt dat niet meteen. Koops: 'Allereerst moet er de kwaliteit zijn. Een hoogtestage kan alleen toevoegen, een optimale prestatie mogelijk maken.' Nelissen: 'Ik heb er zeker baat bij gehad.'

Nelissen had genoten van het hele avontuur, vooral van de entourage in wielergek Colombia. 'Ik had de hele dag kippevel van het enthousiasme van de toeschouwers.' Door zijn imponerende zege had hij ze kunnen verzoenen met de nederlaag van hun favorieten.

Na afloop drukte verzorger Sjef van Engelen de nieuwe wereldkampioen tegen zich aan en zei: 'Dit is de mooiste dag van je leven.' De opvolger van de Deen Pedersen zei: 'Dat weet ik wel.'

DUITAMA: WK weg, amateurs: 1. Nelissen (Ned) 177 km in 4.52.39 (37,307 km/u), 2. Sgnaolin (It) 0.13, 3. Rodriguez (Ecu) 0.46, 4. Becerra (Col), 5. Fincato (It) 1.50, 6. Larsen (Den), 7. Vanegas (Col) 2.42, 8. Stephens (GB) 4.26, 9. Guevara (Ven) 4.51, 10. Chiles (Ecu) 6.49, 11. Camenzind (Zwi) 7.07, 12. Vainsteins (Let), 13. Barbosa (Por), 14. Sarmiento (Col), 15. Bordenave (Fr), 41. Van der Meer (Ned) 15.07, 43. Boven (Ned) 15.54, 89. Pijpers (Ned) 24.56, 120. De Louw (Ned) op één ronde. De Koning (Ned) afgestapt na twee ronden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden