Nekpijn best verholpen door manueel therapeut
Mensen met klachten in de nek kunnen het beste aankloppen bij een manueel therapeut. Het kneden van de nekgewrichten blijkt de zeurende pijn het snelst te dempen....
Dit concluderen onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam. Hun bevindingen staan in het wetenschappelijke medisch tijdschrift British Medical Journal van 26 april.
Nekpijn komt veel voor. Een op de zes mannen en een kwart van de vrouwen in Nederland zeggen hiervan last te hebben. De aandoening is niet gevaarlijk, maar wel hinderlijk. Ze leidt tot verzuim en veel bezoek aan medische hulpverleners. De klachten gaan veelal vanzelf over, maar veel patiënten willen daar niet op wachten.
Volgens de VU-onderzoekers is niet goed bekend wat de beste aanpak is. De mogelijkheden zijn: niks doen, pijnstillers geven, praten met de huisarts, of fysiotherapie.
De VU vergeleek de aanpak van de huisarts met de behandeling van de traditionele fysiotherapeut en de manuele therapeut. De laatste concentreerde zich op de gewrichten. Het kraken van de gewrichten was in dit onderzoek niet toegestaan. Zestig patiënten kregen maximaal zes behandelingen van elk 45 minuten.
De fysiotherapeut behandelde 59 patiënten met oefeningen waarmee ze de klachten konden overwinnen. Ze werden maximaal twaalf keer een half uur behandeld. Masseren mocht, maar de behandelaar moest van de gewrichten afblijven.
De huisarts (64 patiënten) voerde een gesprekje, eventueel binnen veertien dagen gevolgd door een tweede. Zo nodig schreef hij eenvoudige pijnstillers voor, gaf een foldertje mee en moedigde aan zelf eenvoudige oefeningen te doen en te wachten.
Zeven weken na de behandeling zei 68 procent van de klanten van de manueel therapeut zonder klachten te zijn. Van de fysio-groep was dat 51 en bij de huisartsgroep 36 procent.
Een jaar na de behandeling was het verschil er nog wel, maar minder uitgesproken. Daarom concluderen de onderzoekers dat manueel therapeuten de klachten sneller verhelpen.
Daardoor pakt die therapie het goedkoopst uit, vooral door de geringere indirecte kosten, zoals het werkverzuim. De manueel therapeut kost 447, de fysiotherapeut 1297 en de huisarts 1379 euro per patiënt.