Nekklem 'bewust niet getraind' door politie

De politie moet stoppen met de nekklem. Die wordt wel gebruikt, maar niet onderwezen en ook niet getraind. Dat is wel het geval bij het gebruik van vuurwapens, pepperspray en handboeien. Advocaat Willem Jebbink eiste woensdag in een kort geding in Den Haag een verbod op het gebruik van de nekklem.

Redactie
Demonstratie van de omstreden nekklem. Beeld anp
Demonstratie van de omstreden nekklem.Beeld anp

Volgens landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers wordt de nekklem alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegepast. Dat de nekklem niet wordt aangeleerd of getraind, gebeurt bewust, zei de raadsman. Dat gebeurt zodat agenten 'de techniek zo weinig mogelijk toepassen. Alleen als laatste redmiddel'.

Het verbieden van bepaalde vormen van geweld zou volgens de Staat tot onwerkbare situaties leiden. Houtzagers: 'Een individuele agent moet zelf kunnen beslissen welk middel hij toepast.'

Moet de nekklem worden verboden?

Hoe haal baar en wenselijk is een verbod op de nekklem? Loes Singeling zette de argumenten van voorstanders en tegenstanders tegenover elkaar [+]

Frank van der Linde

Jebbink heeft het kort geding aangespannen namens activist Frank Van der Linde, 'die als elke Nederlandse burger terecht of ten onrechte gearresteerd kan worden door de politie, die daarbij een nekklem kan gebruiken'. Als activist die geregeld deelneemt aan demonstraties, loopt Van der Linde nog meer risico dan andere burgers om met de nekklem te maken te krijgen, betoogde zijn advocaat woensdag voor de rechtbank in Den Haag. De landsadvocaat twijfelt er daarentegen aan of Van der Linde wel de aangewezen partij is om dit verbod te eisen.

De activist zelf zegt dat hij vorig jaar in september tijdens een arrestatie in de nekklem genomen is. Dat was bij een protest in Amsterdam. 'Pas toen ik hoorde over Mitch Henriquez besefte ik hoe gevaarlijk dat destijds geweest is', vertelde Van der Linde daar woensdag over. De Arubaan Henriquez stierf begin van de zomer hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Bij zijn arrestatie werd de nekklem gebruikt. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte en werden op non-actief gezet.

Volgens advocaat Jebbink hebben de moeder, zussen en neef van Henriquez zich achter het doel van het kort geding geschaard.

De rechter doet uitspraak op 17 september.

Activist Frank van der Linde en zijn advocaat Willem Jebbink in de rechtbank van Den Haag. Beeld anp
Activist Frank van der Linde en zijn advocaat Willem Jebbink in de rechtbank van Den Haag.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden