Nek-aan-nek bij presidentsverkiezing Oostenrijk, uitslag pas maandag

De nieuwe president van Oostenrijk wordt pas maandag bekend. Norbert Hofer, de vertegenwoordiger van de rechts-populistische FPÖ, en de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen, voormalig voorman van de Groenen, gingen zondag in de tweede ronde van de verkiezing zo gelijk op dat de schriftelijk uitgebrachte stemmen de doorslag zullen geven.

Redactie
De ultrarechtse kandidaat Norbert Hofer. Beeld epa
De ultrarechtse kandidaat Norbert Hofer.Beeld epa

Hofer zou 52,0 procent van de stemmen hebben gekregen, en zijn rivaal Van der Bellen zou uitkomen op 48,0 procent. De foutmarge in de vroegste voorspelling is met 2 procent nog groot. De belangrijkste onzekere factor is het recordaantal van 885.000 stemmen die schriftelijk zijn uitgebracht en die maandag pas worden geteld. Dat is ruim 10 procent van de 6,4 miljoen kiesgerechtigden.

De opiniepeilers van SORA, het bureau dat het verkiezingsonderzoek deed voor de ORF, spraken gezien de grote onzekerheden over de einduitslag vooralsnog van een 'dead heat' met 50 procent voor beiden.

De opkomst was met 70 procent iets beter dan bij de eerste ronde, toen 68,5 procent van de Oostenrijkers naar een stembureau ging.

Eerste rechts-populistisch staatshoofd van Europa?

'We moeten tot morgen wachten', zei de licht favoriete Hofer, die zich vanwege de nek-aan-nek-race niet aan een uitkomst waagde, op de publieke tv-zender ORF.

Sinds de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zijn er nauwelijks peilingen meer gehouden. Algemeen wordt aangenomen dat Van der Bellen voor de zware opgave staat een achterstand van veertien punten goed te maken. Hij bleef in april bij de eerste ronde op 21 procent steken, terwijl Hofer alle verkiezingsonderzoeken logenstrafte door met 35 procent als eerste te eindigen.

Mocht Hofer winnen en hij neemt zijn intrek in de Hofburg, het voormalige keizerlijk paleis, dan is het voor het eerst dat een rechtse populist staatshoofd wordt in het naoorlogse Europa. De FPÖ is zeer kritisch ten aanzien van Europa en heeft niets op met vluchtelingen.

Hofer heeft al aangekondigd dat hij als president van plan is zijn bevoegdheden beter te gebruiken dan zijn voorganger. Het staatshoofd vervult een grotendeels protocollaire functie, hoewel hij de bondskanselier en ministers benoemt en het recht heeft het parlement te ontbinden.

Lees ook:

Een ruk naar rechts in het land van Sisi: In de Weense volkswijken, waar de traditionele partijen zijn weggevaagd, is Hofer populair.

Norbert Hofer op verkiezingscampagne. Beeld ap
Norbert Hofer op verkiezingscampagne.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden