Neil Cowley Trio

Voorspelbare popstructuren die allemaal zijn ingestudeerd.

TIM SPRANGERS

Jazz/pop

Rotterdam, Lantaren Venster, 27/4

Mag je muziek jazz noemen als er op het podium niets wordt gecreëerd? Een genre arbitrair maken betekent de doodsteek, omdat je daarmee ontwikkeling uitsluit. Maar van jazz mogen we toch ten minste eisen dat er op het podium iets gebeurt. Dat hoeft niet zo extreem te zijn als de instant composing in de vrije improvisatie, enige interactie tussen muzikanten daarentegen is geen raar verlangen.

Dat is wat absoluut niet aan de hand is bij het Britse Neil Cowley Trio. Je hoort wat elementen van pianotriomuziek als gesyncopeerde ritmen en typische jazzpianoversiersels. Ook de setting en vorm (jazzpodium/jazztrio) doen vermoeden dat het gaat om een jazzconcert. Maar wat we horen in Lantaren Venster zijn voorspelbare popstructuren die allemaal zijn ingestudeerd. Zo gekopieerd van voornamelijk hun laatste plaat. Zelfs de solo's.

De hosannasfeer in de jazzwereld rond deze formatie mag je dus behoorlijk relativeren. Al een jaar of zeven ontvangt de band prijs na prijs en beginnen ze, samen met de minimalpopband Portico Quartet, steeds meer het gezicht te vormen van de opgebloeide Britse jazzmuziek. Het is een hippe scene die jonge mensen van buiten de jazzkringen naar de jazzclub brengt.

Die populariteit is wel terecht, want buiten de discutabele jazzkwalificatie, is dit een lekker bandje. Catchy thema's in strakke grooves zijn het handelsmerk waardoor ze meer weghebben van een vrolijke poprockband als Phoenix dan waar ze vaak mee zijn vergeleken: het Esbjørn Svensson Trio. Ook dit trio mixte pop, rock en jazz, maar aan de diepte en spontaniteit waarin zij zich onderscheidden, ontbeert het Neil Cowley Trio totaal.

De composities zitten doordacht en sterk in elkaar met een rotsvaste, voorspelbare opbouw. In de vernuftig uitgevoerde breaks en volumewisselingen ligt de dynamiek. Daarbij beschikt bandleider/pianist Neil Cowley over een feilloze techniek. Hij is de pianist van de twee Adele-albums. Hij is een goede studiomuzikant met heldere, betrouwbare noten en pakkende ideeën. Maar die creativiteit blijft op het podium achterwege.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden