NieuwsNigeria

Negenhonderd kindsoldaten vrijgelaten in Nigeria

Bijna negenhonderd kindsoldaten zijn vrijdag in de Nigeriaanse stad Maiduguri vrijgelaten door een militie die samen met het regeringsleger vecht tegen de extremistische beweging Boko Haram, meldt Unicef. Onder de 894 kinderen waren 106 meisjes.

Redactie
Vrijgelaten kindsoldaten tijdens een ceremonie vrijdag in Maiduguri in het noordoosten van Nigeria. Foto AFP Beeld AFP
Vrijgelaten kindsoldaten tijdens een ceremonie vrijdag in Maiduguri in het noordoosten van Nigeria. Foto AFPBeeld AFP

Het totaal aantal door de Civilian Joint Task Force (CJTF) vrijgelaten kindsoldaten komt daarmee op ruim 1.700. In oktober werden er 833 vrijgelaten. De militie zegde in september 2017 na bemiddeling door Unicef toe een eind te maken aan het gebruik van kindsoldaten. Nieuwe rekruteringen hebben sindsdien niet meer plaatsgevonden.

‘Dit is een stap in de goede richting’, zei Mohamed Fall, hoofd van Unicef in Nigeria, in een verklaring. ‘De kinderen in het noordoosten van Nigeria hebben het zwaarst te lijden onder dit conflict. Ze zijn door gewapende groepen gebruikt in en buiten gevechtsrollen. Ze hebben de dood, moordpartijen en ander geweld gezien.’

Gewapende groepen die naast het leger vechten tegen Boko Haram hebben volgens Unicef tussen 2013 en 2017 naar schatting 3.500 kinderen gerekruteerd. Ook Boko Haram heeft een onbekend aantal kinderen in zijn gelederen.

De CJTF werd in 2013 opgericht door inwoners van het noordoosten van Nigeria, afkomstig uit dezelfde gemeenschappen als de terroristische sekte Boko Haram, die streeft naar een islamitische staat. Vooral in stedelijke gebieden is de militie erin geslaagd Boko Haram terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden