Negen uur lang regen maandag, maar geen record

Ondanks de opvallend lange regenval maandag sneuvelen er naar verwachting geen records. Volgens Weeronline kwam het einde van het regenfront in de avond in zicht en werd het rond 21.00 uur droog. Deze maandag gaat de boeken in als de dag waarop het negen uur lang regende. 'Dat is bijzonder voor een juni-dag, maar geen record, aldus meteoroloog Jordi Huirne van Weeronline.

Redactie
Mensen trotseren de regen in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Mensen trotseren de regen in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

Vooraf voorspelden diverse weerbureaus dat het maandag wel eens twaalf tot vijftien uur onafgebroken zou kunnen gaan regenen.

In Rotterdam regende het wel langer dan in de rest van het land: 14,5 uur. De Maasstad had het daarmee het zwaarst te verduren. In Rotterdam begon het maandag rond 05.00 uur te plenzen en gaf de weersensor van Weerplaza rond 19.40 uur voor het eerst het sein 'droog'. In Hoek van Holland was het ongeveer veertien uur lang nat. In De Bilt eindigde de teller even voor 20.00 uur op 10,5 uur neerslag.

Sinds 1901 is het slechts zeven keer voorgekomen dat het in De Bilt in juni meer dan vijftien uur achter elkaar regende. Hoewel het al lange tijd gestaag regent, valt het met de totale hoeveelheid neerslag wel mee. Huirne: 'We verwachten voor het hele land uit te komen op zo'n twintig millimeter regen. Dat is aanzienlijk minder dan wat vorige week tijdens sommige stortbuien viel.'

Toch houdt de meteoroloog rekening met eventuele wateroverlast in het zuidoosten van het land, omdat de bodem daar door eerder noodweer behoorlijk verzadigd is geraakt.

De regen zorgde maandag voor een drukke avondspits. Vooral rond Utrecht en Amsterdam loopt de vertraging op. De files zijn langer dan normaal, meldt de ANWB. Met 585 kilometer file is het maandag de op één na drukste avondspits van het jaar.

Naar verwachting zal het rond 21.00 negen uur lang hebben geregend. Beeld ANP
Naar verwachting zal het rond 21.00 negen uur lang hebben geregend.Beeld ANP

Ontruiming

Bij Amsterdam zorgt een technische storing in de Zeeburgertunnel voor veel vertraging richting het zuiden. De file begint al bij knooppunt Coenplein.

Verder zijn er rijstroken dicht op de A12 bij Wageningen, de A20 bij Rotterdam en de A28 bij Leusden omdat er water op het asfalt staat. Eendjes op de weg zorgden op de A9 bij Diemen richting Alkmaar voor vertraging.

Het dak van een zwembad in het Friese Sint Annaparochie staat maandagmiddag blank en dreigt daardoor in te storten. Het gebouw is ontruimd en de brandweer heeft een gat in het dak gemaakt om de druk te verlichten. De brandweer heeft de straat waaraan sportcentrum De Bildste Slag met het zwembad ligt deels afgesloten.

Veel boeren in het zuidoosten van Nederland hebben ernstig te lijden van de hevige regenval de afgelopen weken. Voor hen dreigt een financiële strop 'van enorme omvang', zo waarschuwde de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) vorige week. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO zegt dat boeren in de regio's Eindhoven en Boxmeer een schade lijden van 2 tot 3 miljoen euro.

Een record zit er ondanks de lange regenval er niet in. Beeld ANP
Een record zit er ondanks de lange regenval er niet in.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden