Nieuws

‘Negen terreurverdachten hadden Rutte, Baudet en Wilders in vizier’

De negen mannen die de politie vorige week heeft aangehouden in Eindhoven, wilden mogelijk een aanslag plegen op demissionair premier Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen uit opsporingskringen. De mannen worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf.

Rutte afgelopen maandag, na afloop van de hervatting van de formatiegesprekken. Momenteel wordt hij zwaar beveiligd. Beeld ANP / Sem van der Wal
Rutte afgelopen maandag, na afloop van de hervatting van de formatiegesprekken. Momenteel wordt hij zwaar beveiligd.Beeld ANP / Sem van der Wal

Volgens De Telegraaf nemen het Openbaar Ministerie (OM) en de politie de dreiging zeer serieus. In welk stadium de planning van de aanslag was, is niet bekend. De verdachten zijn tussen de 18 en 31 jaar oud. Een van hen is afkomstig uit Afghanistan, de anderen zijn in Nederland geboren.

De aanhoudingen vloeiden voort uit een onderzoek dat het OM afgelopen zomer op basis van informatie van inlichtingendienst AIVD samen met de Landelijke Recherche was begonnen. De negen zouden samen in een ’trainingscentrum’ zijn gesignaleerd. RTL Nieuws weet te melden dat de verdachten in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 september zouden hebben gesproken over het omleggen van de drie politici. Inlichtingendienst AIVD zou een telefoongesprek van de verdachten hebben afgeluisterd.

Livestream

In dat gesprek zou de AIVD hebben gehoord dat de verdachten de geschiedenisboeken in zouden willen gaan. Ook opperde iemand om PVV-leider Wilders te ontvoeren en zijn onthoofding live uit te zenden via sociale media. De moord op premier Mark Rutte zou tijdens een persconferentie met een automatisch wapen moeten gebeuren. ‘Je roept gewoon Allahu Akbar’, zou een van de terreurverdachte gezegd hebben. Volgens het OM sympathiseren de verdachten met IS.

Volgens Peter Plasman, advocaat van twee van de verdachten, zijn er door de groep mannen ‘heel nare teksten’ gebezigd over de genoemde politici. Maar de raadsman zegt dat van een serieus plan voor een aanslag niets is gebleken. Zijn cliënten erkennen de gesprekken, maar hebben volgens Plasman verklaard dat het gaat om ’sarcasme en zeer foute humor, in melige buien’, zegt hij in De Telegraaf.

„Er is bij hen niets aangetroffen dat duidt op enige affiniteit met het jihadistische gedachtegoed’, zegt Plasman. ‘Ze zijn nog nooit in aanraking met justitie geweest en leiden een regulier leven. Dat justitie geschrokken is van de teksten begrijpen ze, ze slaan zichzelf voor het hoofd, maar hebben er vertrouwen in dat in het onderzoek zal blijken dat van hen niets te duchten is.’

Vroeg

Advocaat Serge Wening, die twee andere verdachten bijstaat, uitte eerder tegenover de NOS kritiek op het Openbaar Ministerie, dat het nieuws over de aanhoudingen ‘in een vroeg stadium’ naar buiten zou hebben gebracht. ‘Het lijkt erop dat het OM er geen rekening mee heeft gehouden dat het nog om verdachten gaat. Elke Nederlander denkt nu dat de verdachten iets met terrorisme te maken hebben.’

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven probeert ondertussen de onrust te beteugelen die ontstond na de aanhouding van de mannen. Hij roept op ‘met elkaar in gesprek te gaan’ om te voorkomen dat er spanningen ontstaan. Volgens Jorritsma (VVD) leven er in Eindhoven na de aanhoudingen ‘veel vragen en emoties’. Hij zegt niet blind te zijn voor de maatschappelijke impact die deze zaak kan hebben, omdat er nog zo weinig bekend is. Professionals zijn actief in wijken om de sentimenten te peilen over de aanhoudingen, aldus de burgemeester. Hij roept iedereen op geduld te hebben en de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek af te wachten voordat er conclusies worden getrokken.

Maandag bleek dat demissionair premier Rutte sinds kort zwaar wordt beveiligd. In de omgeving van Rutte zouden ‘spotters’ zijn gezien, gelieerd aan criminele organisaties die voornamelijk in de cocaïnehandel zitten. Dergelijke verkenners zijn ook voor de aanslagen op misdaadjournalist Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum gesignaleerd. Rutte zou extra zichtbare en onzichtbare beveiliging krijgen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. De Telegraaf schrijft dat de dreigingen volledig los van elkaar worden gezien door politie en OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden