Negen miljoen Syriërs in nood

Het aantal Syriërs dat als gevolg van de burgeroorlog in hun land afhankelijk is van humanitaire hulp is opgelopen tot meer dan 9 miljoen, ofwel 40 procent van de bevolking. Dat hebben de Verenigde Naties becijferd. Meer dan 110 duizend mensen zijn omgekomen sinds het begin van de strijd in maart 2011.

REUTERS en AP

GENÈVE - Valerie Amos, hoofd humanitaire zaken van de VN, schetste dinsdag voor de Veiligheidsraad de dramatische situatie in Syrië. In juni bedroeg het aantal Syriërs dat hulp nodig had 6,8 miljoen. Nu zijn dat er 9,3 miljoen. Het aantal Syriërs dat in eigen land op drift is geraakt, is de afgelopen maanden van 4,2 miljoen opgelopen tot 6,5 miljoen.

'De humanitaire situatie blijft in hoog tempo en onverbiddelijk verslechteren', aldus Amos. Ze drong er bij de leden van de Veiligheidsraad op aan hun invloed te gebruiken zodat burgers beter worden beschermd, medisch personeel zich veilig kan verplaatsen en dat hulpgoederen op de plek van bestemming komen.

De Syrische onderminister Faisal al-Miqdad zei dat zijn regering er alles aan doet om humanitaire hulp te verlenen. Volgens hem vallen de rebellen hulpkonvooien aan en beletten zij de distributie van hulpgoederen.

Intussen spraken Amerikaanse, Russische en VN-diplomaten in Genève over een vredesconferentie over Syrië die nog dit jaar zou moeten worden gehouden. Het lukte niet om een datum te prikken. Het overleg verloopt moeizaam door onenigheid over de toekomst van de Syrische president Assad, de verdeeldheid van de oppositie en de vraag of Iran, bondgenoot van Assad, de conferentie mag bijwonen.

Kort voor het begin van de besprekingen in Genève liet Damascus nog eens weten dat Assad hoe dan ook aan de macht zal blijven. Dat roept de vraag of wat er terecht kan komen van het belangrijkste doel van de vredesconferentie: een politiek overgangsproces.

Vorig jaar spraken de permanente leden van de Veiligheidsraad en andere betrokken landen af dat er in Syrië een overgangsbestuur moet komen dat voor beide partijen aanvaardbaar is en uiteindelijk verkiezingen uitschrijft. Over de rol van Assad werd geen overeenstemming bereikt. De Syrische regering weigert te praten over een machtsoverdracht. Ook Moskou verwerpt de eis van de Syrische Nationale Coalitie dat een tijdschema wordt vastgelegd voor Assads vertrek.

Onenigheid over de aanwezigheid van Iran is eveneens een obstakel voor een vredesconferentie. Rusland vindt dat Teheran erbij moet zijn, terwijl de belangrijkste oppositiegroep zegt niet deel te nemen als de Iraniërs aanschuiven. 'Alle partijen met invloed op de situatie moeten worden uitgenodigd, ook Iran', zei de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden