Negen maanden celstraf voor veelvuldig frauderende rijexaminator

Oud-examinator Ernst S. moet negen maanden de cel omdat hij tegen betaling een groot aantal kandidaten heeft laten slagen voor hun rijexamen. De drie rijschoolhouders met wie S. samenspande, kregen een taakstraf van 240 uur opgelegd. Ook mogen ze vijf jaar lang hun beroep niet uitoefenen.

Beeld Archieffoto ANP

Het Openbaar Ministerie had ook een beroepsverbod voor S. geëist. De rechter oordeelde echter dat er geen noemenswaardige kans op recidive is, aangezien de oud-examinator door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is ontslagen en hij nog dit jaar 65 wordt. Wel moet hij zijn voormalig werkgever 23 duizend euro betalen voor het inhuren van een recherchebureau.

Het gaat om de grootste rijbewijsfraude in de Nederlandse geschiedenis. Het CBR vermoedt dat S. in de periode mei 2011- oktober 2014 zeker 197 kandidaten tegen betaling liet slagen, ongeacht hun prestaties op het examen. De rechter houdt het op 'een groot aantal' kandidaten, omdat het exacte aantal moeilijk is vast te stellen.

S. gaf aan de rijschoolhouders door wanneer hij ingeroosterd stond om examens af te nemen. Die zorgden dan dat hun kandidaten op dezelfde dag en tijd zouden afrijden. S. kreeg in de meeste gevallen 500 euro per kandidaat. De rijscholen boden hun klanten - vaak oudere personen van buitenlandse afkomst - voor een paar duizend euro een 'garantiepakket' aan, waarbij het rijbewijs gegarandeerd werd.

Het CBR trok de rijbewijzen van de 197 automobilisten in nadat de fraude aan het licht was gekomen. 177 automobilisten dienen bezwaar in tegen de beslissing. 51 van hen slaagden voor een tweede rijtest en kregen hun rijbewijs terug.

S. was een ervaren examinator die voor het CBR staatsexamens afnam, tegenwoordig 'nader onderzoek rijvaardigheid' genoemd. Leerlingen die vier keer zijn gezakt voor hun rijbewijs komen hiervoor in aanmerking. Ze krijgen tijdens dit examen meer tijd en extra begeleiding. S. deed jaarlijks meer dan zevenhonderd van deze examens.

De rijschoolhouders mogen blijven werken als rijinstructeur. Volgens de rechter is de kans op recidive klein omdat instructeurs zelf geen examens mogen aanvragen.

Lees ook

De examinator die zich bijna tweehonderd keer riant liet betalen om 'hopeloze gevallen' te laten slagen. Een reconstructie (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden