Nieuws

Negen maanden cel voor complotdenker Wouter R. voor bedreiging en opruiing

De politierechter in Den Haag heeft complotdenker Wouter R. dinsdag veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Hij stond terecht vanwege bedreiging van een advocaat en opruiing tegen RIVM-topman Jaap van Dissel.

Rik Kuiper
Rechtbanktekening met Wouter R. op een scherm naast burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk. De tekening werd gemaakt tijdens een eerdere zitting. Beeld Nicole van den Hout
Rechtbanktekening met Wouter R. op een scherm naast burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk. De tekening werd gemaakt tijdens een eerdere zitting.Beeld Nicole van den Hout

Het Openbaar Ministerie had negen maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Wouter R. verspreidt sinds ongeveer een jaar via internet ongefundeerde verhalen over een satanistisch pedofielennetwerk in Bodegraven. Dat netwerk zou aan het begin van de jaren tachtig kinderen hebben misbruikt en vermoord. Voor de theorie, die gebaseerd lijkt op weinig meer dan de hervonden herinneringen van één man, bestaat geen enkel bewijs.

Sinds de verhalen op internet de ronde doen, is het onrustig in het Zuid-Hollandse dorp. Tientallen mensen kwamen begin dit jaar bloemen leggen op een begraafplaats waar slachtoffers van het netwerk zouden liggen. Verschillende betrokkenen deden aangifte tegen R. en twee andere complotdenkers.

Militair tribunaal

De rechtbank acht R. nu schuldig aan bedreiging van de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In een uitzending van het door hemzelf op internet uitgezonden Red Pill Journal had R. zich eind mei enkele malen tot de advocaat gericht. ‘U komt gewoon voor een militair tribunaal en daar zult u wat mij betreft ter dood veroordeeld worden’, zei hij bijvoorbeeld.

Tijdens de zitting beweerde R. dat hier geen sprake was van een bedreiging, omdat hij slechts ‘het scenario’ besprak dat ‘Amerikanen of Russen hier orde op zaken komen stellen’ en daarbij een militair tribunaal inrichten. Ook liet R. fragmenten zien uit andere uitzendingen van zijn internetprogramma, waarin R. juist opriep geen geweld te gebruiken. De rechter was daar niet van onder de indruk.

R. werd ook schuldig bevonden aan opruiing, omdat hij in het Red Pill Journal een oproep had gedaan een bijeenkomst te verstoren waar Jaap van Dissel een prijs zou krijgen. De complotdenkers beweren dat de RIVM-topman de leiding heeft over het pedonetwerk, al ontbreekt daarvoor elk bewijs.

In een filmpje had R. beelden van demonstraties getoond, waarna de datum van de prijsuitreiking in beeld verscheen. Vervolgens klonk het geluid van een explosie. ‘Ja nou, dat moeten we dus gaan doen 31 mei’, zei R. vervolgens, waarna hij ook de locatie noemde van het optreden.

Leidende rol

De rechter oordeelde dat R. daarmee een effect voor ogen had. Ook benadrukte hij dat R. zijn uitspraken ‘in een leidende rol’ deed. ‘U bent moderator van het Red Pill Journal, u zendt informatie de wereld in en dat heeft effect.’

Daarbij verwees hij naar eerdere rechtszaken, waarbij volgers van R. en consorten veroordeeld werden vanwege bedreigingen aan het adres van Van Dissel. Zo kregen twee vrouwen uit Apeldoorn en Terneuzen begin mei een gevangenisstraf van enkele weken opgelegd. Op 2 juni legde de Haagse rechtbank een 48-jarige man een celstraf van vier maanden op.

Er loopt ook een civiele procedure bij de rechtbank van Den Haag tegen Wouter R. en de twee andere complotdenkers, die zich in het buitenland bevinden. De gemeente eist daarin dat de mannen stoppen met het verspreiden van de ongefundeerde verhalen. In die zaak doet de rechter uiterlijk 8 juli uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden