Negen keer highbrow, negen keer lowbrow in de Emiraten
De Verenigde Arabische Emiraten willen minder afhankelijk zijn van olie-inkomsten. Daarom werden de afgelopen jaren veel protserige hotels en platte pretparken gebouwd, maar ook het wonderschone Louvre Museum. Negen keer highbrow, negen keer lowbrow in de Emiraten.
Al Aïn
Abu Dhabi
Dadelpalmen en kamelen zijn voor de Emiraten wat tulpen en klompen zijn voor Nederland: nationale symbolen die worden ingezet voor toeristische promotie. Zowel palmen als kamelen kom je genoeg tegen op weg naar woestijnstad Al Aïn. De stad is door de Emirati uit-geroepen tot bakermat van hun cultuur. Logisch, want de prehistorische graven en 19de-eeuwse lemen forten zijn zeldzame, tastbare monumenten in een land waar de oorspronkelijke bewoners, arme parelvissers en bedoeïnen, nauwelijks gebouwen achterlieten.
Galeries
Dubai
Aangezien Dubai als het meest commerciële kunstcentrum van de Emiraten wordt gezien, is er buiten een Brits veilinghuis (Christie's) ook een goed galeriecircuit. En omdat de steden, zoals in veel andere Golfstaten, zijn opgedeeld in sectoren, is ook het Gallery District, aan de Alserkal Avenue, een helder afgekaderd bedrijventerrein. De vroegere marmerwerkplaats heeft de plattegrond van een klein kunstdorp, met rechte straten tussen tal van loodsen, waarvan de middelste aan het centrale plein door het architectenbureau van Rem Koolhaas is verbouwd.
Deira
Dubai
Deira is een volkswijk in Dubai waar voornamelijk Aziatische handelaren wonen en werken. De wijk is veel te eenvoudig voor de schatrijke Emirati. De rommelige drukte en de volgepropte winkeltjes vormen een fijn tegenwicht tegen de steriele winkelcentra elders. Het leukst in Deira zijn de boottaxi's, de zogenoemde abra's, die af en aan varen naar de overkant van Dubai Creek; voor een paar cent mag je mee.
Louvre Abu Dhabi
Abu Dhabi
Grotemensenkunst is vervelend, vraag het maar aan kinderen die meegesleept worden naar musea. De werken hangen te hoog en zijn saai. Hoe anders is dat in het kindergedeelte van museum Louvre Abu Dhabi, in november geopend en gelieerd aan het Louvre in Parijs. Daar is een ruimte ingericht met tien echte kunstwerken uit de collectie, die op kinderhoogte hangen. Op een speelse manier wordt uitgelegd hoe deze kunst is ontstaan, of het nu een prehistorisch object is, een 18de-eeuwse Franse vaas of een schilderij van Paul Klee. Daarna kunnen de kinderen zelf aan de slag. Hun werk wordt geprojecteerd op een 8 meter hoge wand, zodat het even in het Louvre is te zien. Het kinderpaviljoen is gemaakt door het Nederlandse ontwerpbureau Opera Amsterdam.
Opera
Dubai
Wellicht is de naam een beetje misleidend: Opera Dubai is de plaats waar veel cultuur te zien en te beluisteren valt - musicals, ballet, stand-upcomedy - maar iets minder opera. Maakt niet uit. Het gebouw, een uit de kluiten gewassen glazen strijkbout met uitzicht op spectaculaire Dubai Fountains, naast de al even spectaculair hoge Burj Khalifa, moet je echt bezoeken, alleen al om het weelderige rood- en goudkleurige interieur.
Wilfred Thesiger Museum
Al Aïn
Wie zich afvraagt hoe het bedoeïnenleven eruitzag voor de ontdekking van de olie moet de boeken lezen van de Britse ontdekkingsreiziger Wilfred Thesiger (1910-2003). In de jaren veertig en vijftig reisde hij jarenlang met twee bedoeïnen als gids door het Lege Kwartier, een van de grootste zandwoestijnen ter wereld. In het lemen Al-Jahili Fort uit 1891 is een mooi museumpje gewijd aan Thesiger met prachtige, door hemzelf gemaakte zwart-witfoto's.
undefined
Art Museum
Sjarjah
Van de zeven emiraten zijn Dubai en Abu Dhabi het bekendst. Op een uur rijden van Dubais centrum ligt het emiraatje Sharjah dat zich ontwikkelt als hotspot voor beeldende kunst. De Sharjah Biënnale is inmiddels een begrip in de internationale kunstwereld. Alles in Sharjah is een paar maten kleiner. Het emiraat bewijst dat een kleinschalig kunstcircuit even interessant kan zijn als megalomane projecten. De overheid koopt oude gebouwen op, restaureert ze en bouwt ze om tot kunstruimten. Het Sharjah Art Museum heeft een mooie collectie moderne en hedendaagse Arabische kunst. Dat geldt ook voor het Maraya Art Center.
Sjeik Zayed-Moskee
Abu Dhabi
De Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi is piepjong, maar heeft nu al een plaats op de hitlijst van beroemdste gebouwen van de wereld veroverd. Gebruikers van Tripadvisor riepen de moskee uit tot 's werelds tweede mooiste bouwwerk, na Angkor Wat, en vóór de Sint-Pieter. Dit godshuis is van een overrompelende witheid, met grote koepels, meters zachtglanzend marmer, een reusachtige kroonluchter met Swarovskikristallen en het moskeebrede bloementapijt, dat - het zou vreemd zijn als het anders was - het grootste Perzische tapijt ter wereld is, handgeknoopt in Iran.
Valkenziekenhuis
Abu Dhabi
Ze zitten stil in de wachtkamer te wachten tot de vleugelchirurg of klauwspecialist hen komt halen, de valken in het valkenziekenhuis van Abu Dhabi. Valkerij, het africhten van valken, is geliefd in de Emiraten en de roofvogels hebben hun eigen hospitaal met eigen operatietafels, röntgenapparatuur en dierenartsen. Er komen ook valken binnen voor hun jaarlijkse apk. Het ziekenhuis kreeg zoveel aanvragen van reizigers die de patiënten met hun zwarte kraalogen en kromme snavels wilden bewonderen, dat er nu rondleidingen zijn.
undefined
Ferrari World
Abu Dhabi
In een samenleving waarin je prestige niet hoeft te verdienen, maar gewoon koopt, zijn merk-namen belangrijk. Op het kunst-matige eiland Yas Marina in Abu Dhabi werd in 2010 Ferrari World geopend, een overdekt en airconditioned pretpark, twaalf voetbalvelden groot. De achtbaan genaamd Formula Rossa heet de snelste ter wereld te zijn. Er zijn ook kleinere attracties, zoals trapskelters. Pitspoezen en Pirelli-modellen ontbreken. De aanpalende Yas Mall is met 350 winkels de grootste in Abu Dhabi. Zowel vanuit Abu Dhabi Stad als vanuit Dubai gaan bussen naar Yas Island. Dagkaarten vanaf ongeveer 60 euro per persoon.
Voor bussen kijk op: yasisland.ae
Gouden cappuccino
Abu Dhabi
Voor een gewoon mens een onbereikbaar verlangen: een nacht in het Emirates Palace, het hotel dat als een moderne Taj Mahal is verrezen in Abu Dhabi. De suites in gedempte kleuren met een eigen butler lopen op tot 1.000 euro per nacht.
Wat wel kan, om toch even te mee te doen in die wereld van goud en olie, is, voor pakweg 13 euro, koffie drinken in de hotellobby. De cappuccino wordt geserveerd op een zilveren dienblad en besprenkeld met flintertjes 24-karaats goud en een dadel on the side. Ze hebben ook camelccino: cappuccino van kamelenmelk.
Dubai Mall
Dubai
Downtown vind je de Dubai Mall, met 1.200 winkels het grootste winkelcentrum van het emiraat. Alle grote merken hebben er een flagshipstore. Vanaf elke verdieping heb je zicht op een atrium waar Emirati- en expatkinderen leren schaatsen, terwijl het buiten 40 graden is. De noodzakelijke superlatieven: buiten zijn terrassen met zicht op de grootste fonteinenshow ter wereld en op het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. We durven ook te wedden dat u nergens anders ter wereld zo'n hoge concentratie dure auto's tegenkomt.
Ski Dubai
Dubai
Vervreemdend, om in de verzengende hitte een wereld binnen te lopen waar het kwik onder nul is en de dennenbomen wit zijn. Ski Dubai bestaat echt. Een instantwintersportoordje met skipakken, snowboards, een paar kunstsneeuwhellingen, sleebaantjes en een mini-kolonie pinguïns om te 'ontmoeten'. Het effect van koude oren in dit hete land is misschien wel specialer dan het skiën. Onderdeel van de Mall of the Emirates waar buitenlandse ketens als Carrefour, Marks & Spencer en Harvey Nichols zijn gevestigd. Hema op komst?
Souk Madinat
Dubai
Shoppen is van levensbelang in de Emiraten, dus het barst er van de malls in alle vormen en maten. De meeste zijn in Dubai, dat van alle emiraten commercieel het sterkst is ontwikkeld. Souk Madinat, waar je vooral souvenirs kunt kopen, is gebouwd in een Arabische fantasiestijl en is gekoppeld aan een clustertje luxe hotels in Jumeirah, een dure wijk aan de kust. Op kunst-matig aangelegde riviertjes varen kleine pleziervaartuigen, waaronder gondels. Vanaf de 'Venetiaans-Arabische' terrassen heb je uitzicht op Burj al Arab, het zevensterren-hotel in de vorm van het zeil van een dhow, een Arabische zeilboot.
Waterparken
De Emiraten hebben een reputatie hoog te houden als hedonistisch adrenalinecentrum en lieten drie grote waterparken aanleggen, met meterslange waterglijbanen, lazy
rivers, watervallen en nog meer meterslange waterglijbanen. En er komen steeds meer nieuwe attracties bij. In Aquaventure in Dubai kun je door een watertunnel met haaien dobberen en Yas Waterworld in Abu Dhabi biedt een 3 meter hoge surfgolf. Of wordt het toch de vrije (water)val met 80 km per uur in Wild Wadi (Dubai), die iedereen vanzelf laat gillen?
Burj Khalifa
Dubai
Het blijft spectaculair: met die idioot snelle lift naar de 148ste verdieping flitsen van de Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld. En dan de hoogte aan den lijve ondervinden en zelf zien hoe de gebouwen en snelwegen van Dubai uit de grond worden gestampt. Goedkoper, maar ook leuk op respectabele hoogte: een pisco sour drinken bij Peruviaans restaurant Inka op de 31ste verdieping van het Sofitel Hotel, met uitzicht op Dubai en wolkenkrabbers die de nachthemel doorklieven.
Turtle Rehabilitation Project
Dubai
Is er dan nergens iets kleins, iets bescheidens, iets zonder Swarovskikristal of goud, dat niet het grootste, snelste, glimmendste ter wereld is? Toch wel. Het Pieterburen van de Emiraten is de schildpaddenopvang in Dubai. Kleinschalig opknapoord voor zeldzame karetschildpadden die ziek zijn of plastic hebben ingeslikt. Als ze weer zijn opgeknapt, mogen ze naar zee.
Yas Formule 1-circuit
Abu Dhabi
Het nieuwe circuit waar Max Verstappen in november nog rondraasde en dat als een tweede Monte Carlo aan een net zo nieuwe jachthaven ligt, is ook een attractie. Er worden rondleidingen aangeboden over het circuit, inclusief pit-straat, controlekamer en de garages waar de auto's staan te blinken. Je kunt ook - niet goedkoop - zelf een echte Aston Martin GT4 of een Ferrari 458 over de baan jagen. Dinsdagavond is het fietsavond op het circuit. Dan mag er over het circuit worden gefietst en gejogd.