Negen gemeenten stemden in met thuiszorg-truc Sensire

Negen Achterhoekse gemeenten hebben in juni 2012 ingestemd met de constructie waarmee thuiszorgorganisatie Sensire al haar thuishulpen kon ontslaan en daarna voor minder geld weer kon aannemen. Gemeenten konden op die manier de thuiszorg goedkoper inkopen.

Medewerkers van Sensire tijdens een protestbijeenkomst van Abvakabo FNV voor het kantoor van Sensire. Beeld anp

Dat blijkt uit een brief van bestuursvoorzitter Maarten van Rixtel van Sensire die in handen is van Follow The Money en de Volkskrant. Vandaag maakt minister Asscher van Sociale Zaken op verzoek van de Tweede Kamer een reconstructie over de zaak bekend.

Met de brief uit november 2012, gericht aan de gemeente Oude IJsselstreek, laat Van Rixtel weten dat Sensire en de gemeenten afspraken hebben gemaakt over onder meer 'een mix van alfahulp en zorg in natura'. Aangezien alfahulpen tegen een lager tarief werken, bespaarden gemeenten zo geld. Sensire zocht met de alfaconstructie naar een nieuwe manier van geld verdienen. Zeven gemeenten maakten gebruik van die constructie, twee, Doetinchem en Montferland, wisten er wel van maar trokken hun eigen plan.

Vals spel
Vakbond Abvakabo beschuldigt thuiszorg Sensire al langer van vals spel bij het aangekondigde massaontslag van 1.100 werknemers. Onderhandelaar Lilian Marijnissen wees erop dat de organisatie in 2012 met medeweten van gemeenten een nieuwe bv had opgericht om haar thuishulpen te kunnen ontslaan en voor minder geld weer aan te nemen als alfahulpen. Een schijnconstructie, aldus de vakbond. De betrokken gemeenten en Sensire bestreden dat. Zij stelden dat er alleen overleg had plaatsgevonden.

Maar uit de brief blijkt dat Sensire het bestaan van de afspraken wel erkent. Hij beschrijft hoe een periode van overleg met de gemeenten leidde tot een toezegging van twee wethouders over de te leveren thuishulp. Ze deden dit namens hun collega's van zeven gemeenten en buiten hun gemeenteraden om. Van Rixtel schrijft in zijn brief: 'De afspraak d.d. 21 juni jl. waarin mevrouw Saris en de heer Scharenborg het besluit van het PoHo (wethoudersoverleg, red.) voor verlenging van de huidige raamovereenkomst tot 1 januari 2014 en de keuze van een mix van alfahulp en te leveren zorg in natura met ondergetekende hebben besproken.'

De Achterhoekse gemeenten konden door de afspraak een flinke bezuiniging halen; het zou gaan om 250.000 euro per maand, direct behaald op personeelskosten, en een volumebeperking van 10 procent.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld anp

Vrijblijvend informatief gesprek
De betrokken wethouders en Sensire laten in een reactie weten dat er niets is afgesproken. 'Juridisch gezien was dit niet meer dan een vrijblijvend informatief gesprek. De wethouders hadden niet de bevoegdheid om harde afspraken te maken. Achteraf gezien had aan het begin van dat gesprek duidelijk gezegd moeten worden wat hun mandaat precies was', zegt een ambtenaar van Oude IJsselstreek.

Nadat de wethouders hun deal met Sensire in juni hadden bezegeld, werd intern het startschot gegeven voor de oprichting van alfabureau Alfasens. Dat is nu nog steeds in handen van de inmiddels ex-medewerker van Sensire die het kocht. Het bedrijf levert in de bewuste gemeenten huishoudelijke zorg met alfahulpen.

De acties van Abvakabo leidden tot een bezoek van staatssecretaris Van Rijn aan de Achterhoek en een Kamerdebat over de kwestie in september. Kamerleden van links tot rechts toonden zich verontwaardigd. Ze spraken over gesjoemel en zelfs ontslagfraude. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken beloofde daarop met een reconstructie te komen.

Beschuldigingen 'meer van hetzelfde'
Sensire noemt de berichten over de veronderstelde afspraken 'meer van hetzelfde'. In een korte, schriftelijke reactie meldt de organisatie dat het verhaal destijds - vorige maand - 'al uitgebreid door Abvakabo en SP in het kader van hun strijd tegen Sensire is verkondigd'.

'In september beschuldigde vakbond Abvakabo FNV ons ook al van een schijnconstructie en een opzetje. Daar hebben we toen inhoudelijk op gereageerd door een bericht op de website', zegt een woordvoerster van Sensire. Het bedrijf wil volgens haar niet verder op de berichten reageren dan via de schriftelijke verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.