Commentaar

'Negeer Wilders niet, maar spreek hem tegen'

Een cordon sanitaire tegen Wilders is niet nodig, schrijft Raoul du Pré in het commentaar van de Volkskrant. 'Hij heeft zichzelf feitelijk al volledig geïsoleerd.'

Geert Wilders nadat hij een toelichting aan de pers heeft gegeven in de Tweede Kamer.Beeld anp

Zelfs wie nog twijfelde weet nu zeker dat de uiterst rechtse flank van de Nederlandse politiek wordt aangevoerd door een man die onverantwoordelijk omgaat met zijn invloed, in rap tempo radicaliseert, zijn eigen partij als een radeloze alleenheerser bestuurt en daarmee zijn eigen kiezers tekort doet. Zij die op Geert Wilders stemden omdat zij zich zorgen maken over het immigratiebeleid en de expansiedrift van de EU verdienen een voorganger die niet alleen polariseert voor de bühne, maar zijn invloed probeert aan te wenden om in de politieke arena effectief voor hun belangen op te komen.

Sinds Wilders vertrok uit Rutte I heeft hij de moed dat hij echt iets kan bereiken kennelijk opgegeven. Sindsdien doet hij maar wat, met de schoffering van een hele bevolkingsgroep als dieptepunt. Zijn kiezers zouden beter af zijn met een echte partij en leiders met meer strategisch inzicht. Misschien dat mensen als Joost Eerdmans en Marco Pastors het nog maar eens landelijk moeten proberen: grotendeels dezelfde agenda, maar niet zo onbezonnen.

'Wat doen we met Geert?'
In Den Haag barst nu het debat los over de vraag 'wat doen we met Geert?' Een cordon sanitaire, zoals ooit tegen Janmaats Centrumpartij? Met z'n allen afspreken dat we net doen alsof de PVV niet bestaat? Weglopen of demonstratief de krant gaan lezen als Wilders spreekt of een motie indient? Elke vorm van regeren met de PVV uitsluiten? Dat laatste is feitelijk al het geval. PvdA, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie besloten in 2009 al, onafhankelijk van elkaar, niet met Wilders in zee te gaan. Nu VVD en CDA zich schoorvoetend aansluiten, is de blokkade een feit.

Daarmee heeft Wilders zichzelf effectief geïsoleerd. In navolging van veel van zijn partijgenoten zal ook een deel van zijn kiezers op den duur hopelijk gaan inzien dat een stem op hem een verloren stem is. Daar is geen cordon sanitaire voor nodig. Integendeel: het is niet te hopen dat Rutte, Van Ojik en de rest nu gaan doen alsof Wilders niet bestaat. Zijn kiezers hebben er recht op te horen waarom hij zijn zin niet krijgt. Het is ook niet erg om af en toe een PVV-motie te steunen, zolang onfatsoen maar een krachtig weerwoord krijgt.

Juist in dat weerwoord zijn andere partijen nogal eens tekortgeschoten. Daar ligt nu hun opdracht: niet negeren, maar tegenspreken.

Raoul du Pré is chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden