Negatieve recensie te hoog in Google? Schadevergoeding!

Een boete omdat je negatieve recensie van een restaurant te hoog in zoekresultaten van Google verscheen? Het overkwam de Franse blogster Caroline Doudet. De rechtbank van de Franse stad Bordeaux veroordeelde Doudet tot een schadevergoeding van 1.500 euro nadat een restauranteigenaar haar had aangeklaagd vanwege een negatieve recensie van zijn restaurant op haar blog Cultur'elle.

Beeld Screenshot Google

Naast de boete moest Doudet ook de kop van het artikel aanpassen. Die luidde: 'De plek om te vermijden in Cap Ferret: Il Giardino'. In het artikel klaagde Doudet onder meer over de slechte bediening in het restaurant en dat had volgens haar te maken met de negatieve houding van de eigenaar tijdens haar bezoek in augsutus 2013.

Volgens de eigenaar van het restaurant berokkende de prominente plek van het artikel op Google en negatieve kop boven het stuk veel schade aan zijn bedrijf. Wanneer een willekeurig persoon namelijk de naam van de op het schiereiland Cap Ferret gelegen pizzeria googlede, kwam de recensie als vierde 'hit' naar boven in de zoekmachine.

'Nieuwe misdaad'
De rechter ging mee in het beklag van de restauranteigenaar. De drieduizend vaste volgers van het blog van Doudet waren voor de rechter een zwaarwegende factor in zijn uitspraak. Volgens hem hoort de blogster daardoor op de hoogte te zijn van de invloed die ze heeft op het imago van een bedrijf.

Caroline Doudet Beeld Google+
Beeld Screenshot weblog Cultur'elle

Ondertussen heeft Doudet de recensie van haar blog verwijderd en ze gaat verder niet in beroep tegen de uitspraak. 'De uitspraak heeft een nieuwe misdaad gecreëerd, namelijk het te hoog opduiken in Google, oftewel te invloedrijk zijn', zei Doudet tegen de BBC.

'Wat pervers is, is dat we graag kijken naar invloedrijke bloggers, maar wel alleen als ze aardig praten over mensen', stelde ze. De blogster gaat niet in beroep tegen de uitspraak omdat ze de 'weken van kwelling' niet nog eens wil beleven. Ze had naar eigen zeggen niet de tijd om een advocaat te vinden die haar kon verdedigen en moest ook nog eens 1.000 euro aan proceskosten betalen.

De restauranteigenaar reageerde via de Franse website Arret sur Images op de zaak. 'Er zijn misschien wat fouten gemaakt in de bediening. Dat gebeurt soms in augustus. Maar dit artikel dook op in de zoekresultaten van Google en deed mijn restaurant steeds meer pijn', zei hij. 'Dat kon ik niet accepteren. Mensen mogen kritiek hebben, maar dat kan ook op andere manieren, met respect. Dat was nu niet het geval.'

Beeld reuters

Geen precedentwerking
Volgens de Franse advocaat en blogger genaamd Maître Eolas heeft de uitspraak van de rechter geen precedentwerking. Daardoor kunnen bedrijven nu niet via de uitspraak andere prominente, negatieve Google-zoekresultaten aanpakken.

Wel is Eolas verbaasd over de uitspraak. Aan de andere kant denkt hij dat Doudet een goede kans had om de zaak te winnen als ze een advocaat in de arm had genomen. Volgens Eolas was met hulp van professionele rechtsbijstand goed aan te tonen dat Doudet het restaurant niet moedwillig wilde beschadigen en dat haar kritiek gefundeerd was.

In het Franse recht kan volgens hem via een kort geding relatief makkelijk een persoon gedwongen worden een activiteit te stoppen die schadelijk zou zijn voor een ander. De rechter moet dan een fout aan de kant van de gedaagde signaleren, het negatieve effect bij de eiser zien en een causaal verband tussen de twee kunnen leggen.

De uitspraak in het geval van Doudet is dan een 'noodmaatregel', aldus Eolas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden