Negatief koopadvies voor HTC-telefoons

Weinig smartphones scoren goed op het gebied van duurzaamheid, maar HTC spant de kroon.

PIETER SMIT

De HTC-smartphones mogen dan in de smaak vallen bij sommige consumenten, niet iedereen is te spreken over wat er achter het schermpje schuilgaat. Rank a Brand bijvoorbeeld. Deze organisatie onderzoekt welke merken het duurzaamst zijn in hun segment. HTC bungelt helemaal onder aan op de duurzaamheidslijst van mobieltjes, die is samengesteld met hulp van Milieudefensie. Koop dit merk maar niet, is hun advies. De ranking is gebaseerd op de vooruitgang die elektronicamerken hebben geboekt bij de verantwoorde winning van grondstoffen, het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het verkleinen van de milieu-impact.

HTC heeft de lage positie onder meer te danken aan zijn gebrek aan actie tegen de onverantwoorde tinmijnbouw op het Indonesische eiland Bangka. Ongeveer eenderde van alle tin in de wereld komt hiervandaan. De bewoners en het zeeleven eromheen lijden onder de intensieve en vaak ook illegale mijnbouw. Landbouw- en visgronden zijn onbruikbaar geworden waardoor vissers en boeren hun bron van inkomsten zijn kwijtgeraakt. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden voor de mijnwerkers en tinduikers slecht. Jaarlijks komen tientallen mensen om het leven door aardverschuivingen of verdrinking tijdens hun werk.

Het Nederlandse telefoonmerk Fairphone geeft als enige het goede voorbeeld op milieugebied, zeggen Rank a Brand en Milieudefensie. De ombouw van de Fairphone is van gerecycled plastic, het bedrijf zamelt voor ieder verkocht mobieltje drie oude mobieltjes in en de telefoon is gemakkelijk te repareren.

Van de grote merken presteren alleen Apple en Nokia redelijk. Apple onderscheidt zich met het gebruik van groene energie en Nokia is het verst gevorderd met het vervangen van schadelijke chemicaliën. De arbeidsomstandigheden in de elektronicafabrieken is echter bij geen enkel merk op orde. Het recht op een leefbaar loon voor arbeiders wordt door de sector niet erkend.

Om de situatie te verbeteren heeft Milieudefensie het afgelopen jaar met elektronicamerken samengewerkt in de speciale tinwerkgroep van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Het IDH is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en Milieudefensie die moet leiden tot een verbeterde situatie op Bangka. HTC heeft zich nog niet aangesloten bij het initiatief.

Wat er bij HTC wel gebeurt op duurzaamheidsgebied, blijft onduidelijk voor Rank a Brand. Dat houdt HTC vooralsnog achter de schermen.

Product: Smartphone HTC

Prijs: Varieert per provider

Verkrijgbaar: Telecomwinkels

Oordeel: 1 ster

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden