Neerhalen gevechtshelikopters treft VS-strategie in het hart

Voor de rebellen van ‘Al Qaida in Tweestromenland’ bevat de vluchtinformatie die journalisten krijgen in Irak, vlák voor hun reis met een van de honderden Black Hawks, een schat aan informatie....

Een vlucht, recent, van Bagdad’s Groene Zone naar een van de grootste Amerikaanse bases, het noordelijke Balad. Missienummer: 1117-E. Vertrektijd: 14.35. Vertrek: Landing Zone Washington in de Groene Zone. Aankomst: Landing Zone Balad. Advies: ‘Deze informatie dient na aankomst vernietigd te worden’.

In amper een maand tijd slaagden ‘Al Qaida in Tweestromenland’ en andere rebellengroepen erin zeven Amerikaanse helikopters neer te halen en een van de belangrijkste redenen voor het succes is het bespieden van de Amerikaanse bases. Nauwgezet worden de vliegroutes- en tijden van de helikopters in kaart gebracht.

Waar de rebellen in drie jaar niet in slaagden, is ze de afgelopen weken tóch gelukt: het Amerikaanse leger ook in de lucht de stuipen op het lijf jagen.

Gedwongen door het opmerkelijke succes van de soennitische strijders, zien de Amerikaanse vliegers zich nu genoodzaakt hun tactieken en operaties aan te passen. Notabene nu de campagne om Bagdad onder controle te krijgen is begonnen.

Een maand na de eerste aanval op 20 januari, waarbij een Black Hawk met twaalf militairen bij Baquba werd neergehaald, tast het Amerikaanse leger nog altijd in het duister of de rebellen nieuwe, geavanceerde luchtdoelraketten tot hun beschikking hebben.

De strijders claimen van wel. Als dit het geval is, dan kan het een verlammende werking hebben op de militaire operaties van het leger.

De Amerikaanse krijgsmacht is de afgelopen jaren, vanwege het grote gevaar op de wegen van bermbommen en hinderlagen, steeds afhankelijker geworden van de helikoptervloot.

Dit jaar zullen de vliegers 400 duizend vlieguren maken, bijna een verdubbeling vergeleken met 2005, om manschappen, munitie en voorraden aan te voeren. Tot het neerhalen van de eerste helikopter bij Baquba, waren in drie jaar tijd ‘slechts’ 57 toestellen neergehaald of neergestort als gevolg van technische mankementen.

De aanval bij Baquba kwam een maand nadat een woordvoerder van Saddam Husseins Baath-partij vanuit Syrië claimde dat het soennitische verzet nieuwe, modernere luchtdoelraketten had ontvangen. ‘We gaan ze verrassen’, pochte Khudair al-Murshidi in Damascus.

Maar ook na de tweede en derde aanval, op 23 en 25 januari, wilden de Amerikanen niet erkennen dat de heli’s waren neergehaald.

Pas begin deze maand, nadat twee Apache-gevechtsheli’s en twee Black Hawks uit de lucht waren geschoten, erkende het leger dat de toestellen waren neergehaald.

Drie dagen na deze erkenning was het nabij Falluja opnieuw raak toen een Sea Knight-transporthelikopter met zeven mariniers neerstortte. Op een video van de groepering ‘Islamitische Staat Irak’, die meerdere toestellen claimt te hebben neergehaald, is te zien hoe een luchtdoelraket de helikopter treft.

Volgens generaal William Caldwell, woordvoerder van het Amerikaanse leger in Bagdad, zouden de rebellen ‘geavanceerde’ wapens hebben gebruikt bij deze aanval.

Generaal-majoor James Simmons, ondercommandant van de militairen in Irak, zei de afgelopen dagen dat de strijders andere helikopters met meerdere wapens, vooral zware mitrailleurs, vanuit diverse richtingen hadden beschoten.

Volgens The New York Times maken de aanvallen deel uit van een ‘zorgvuldig geplande strategie’ van het verzet om de Amerikanen nu in de lucht te treffen. De krant meldde dit zondag op basis van documenten die het leger onlangs vlakbij Bagdad heeft gevonden.

De grote vraag is of de rebellen in de komende weken de plannen van premier Nouri Al-Maliki en het Amerikaanse leger om Bagdad te ontdoen van milities, kunnen frustreren. Met name de kleine Kiowa-helikopters, die worden ingezet om rebellen op te sporen, en de Apache-gevechtshelikopters spelen een cruciale rol in deze ‘schoonmaakoperatie’ in Bagdad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden