Neergestort vliegtuig was 'perfect'

De Boeing 737 die zaterdag in de Rode Zee stortte, waarbij de 148 inzittenden omkwamen, blijkt in 2003 drie keer door de Franse autoriteiten op veiligheid te zijn gecontroleerd....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Volgens de Zwitserse autoriteiten voldeed de Boeing van Flash Air niet aan de veiligheidseisen en werd dus de zwaarste sanctie, verbanning uit het nationale luchtruim, uitgesproken. De Egyptische minister van Transport ontkende zondag onmiddellijk dat sprake was van een veiligheidsprobleem bij Flash Air.

Maandag stelde de Franse regering zich achter de Egyptenaren op. Frankrijk is direct betrokken, omdat bij de ramp 133 Franse toeristen omkwamen. De Franse minister van Transport, Gilles de Robien, sprak tegen dat Frankrijk ook een verbod op de Flash Air-vluchten had moeten uitspreken en wees daarbij op de herhaaldelijke controles. Alleen bij de eerste werd een probleem met de banden van de Boeing geconstateerd; twee latere controles gaven aan dat het toestel 'perfect' was, aldus De Robien. Hij betoogde verder dat ook Polen het bewuste toestel nadien nog eens had gecheckt en in orde had bevonden.

Hoe het toestel toch in de Rode Zee kon terechtkomen, zei De Robien niet te weten. De 'zwarte dozen' met gesprekken in de cockpit kunnen daarover uitsluitsel geven, maar zijn nog niet boven water. De Franse regering deelt al wel de Egyptische zienswijze dat er van een terroristische aanslag geen sprake is geweest.

De baas van Flash Air, de Egyptenaar Mohamed Nour, heeft verklaard dat zijn conflict met de Zwitserse autoriteiten niet ging over veiligheid, maar over geld. Volgens hem kwamen de Zwitsers in actie, nadat het Zwitserse bedrijf dat het onderhoud van de Flash Air-toestellen verzorgde, had geklaagd over wanbetaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden