Neergestoken burgemeesterskandidate wint verkiezingen Keulen

De zaterdag neergestoken burgemeesterskandidate Henriëtte Reker heeft met 52,7 procent van de stemmen de burgemeestersverkiezingen in Keulen gewonnen. De kandidate werd gisteren tijdens het campagnevoeren meermaals gestoken door de 44-jarige Frank S. Haar artsen verwachten dat ze binnenkort het ziekenhuis kan verlaten. 

Theo Koelé
Aanhangers van Reker vieren de overwinning. Beeld reuters
Aanhangers van Reker vieren de overwinning.Beeld reuters

De neergestoken politica deed mee aan de verkiezingen als onafhankelijk kandidaat. Zondag heeft ze kunnen stemmen vanaf de intensive care.

Reker voerde campagne toen ze werd neergestoken door S. 'Ik bevrijd jullie van zulke mensen', zei hij tegen omstanders. Nadat hij uit handen van Reker een roos in ontvangst had genomen, sloeg hij toe met een 40 centimeter lang mes.

Volgens ooggetuigen riep S. ook: 'Ik doe het voor jullie kinderen.' Na zijn daad werd hij overmeesterd door een politieman die in zijn vrije tijd toevallig aanwezig was. Tegenover de politie verklaarde S. tijdens de eerste verhoren: 'Buitenlanders pikken onze banen in.' Ook zei hij bang te zijn dat de islamitische wetgeving in Duitsland wordt ingevoerd.

S. was eind vorige eeuw al actief in kringen van neo-nazi's die het hadden gemunt op buitenlanders. Voor hem was Reker het gezicht van het kwaad: ze staat voor een ruimhartig asielbeleid.

Zaterdag werd de lokale politica neergestoken tijdens haar campagne voor het burgemeesterschap van Keulen. Beeld afp
Zaterdag werd de lokale politica neergestoken tijdens haar campagne voor het burgemeesterschap van Keulen.Beeld afp

Geen strafblad

Frank S. is volgens Duitse media een uit Bonn afkomstige werkloze huisschilder die vijftien jaar in Keulen woont. Buren omschreven hem als een onopvallende, alleenwonende man. De politie meldt dat hij geen strafblad heeft. Ook was hij niet als potentiële geweldpleger in het vizier.

Toch was daar alle reden toe, volgens de linkse groep Antifa die de activiteiten van ultrarechtse organisaties en personen nauwlettend volgt. Begin jaren negentig was Frank S. aanhanger van de Freiheitlichen Deutschen Arbeiterspartei (FAP), die in 1995 werd verboden. Partijleden waren verantwoordelijk voor brandstichting in opvangcentra voor asielzoekers. Antifa beschikt ook over een foto waarop S. te zien is als deelnemer aan een mars van neonazi's, ter nagedachtenis aan Rudolf Hess, vertrouweling van Adolf Hitler.

Na zijn aanhouding onderging S. een pyschologisch onderzoek. Justitie en politie zeiden zondag in een gezamenlijke verklaring dat hij verantwoordelijk kan worden gehouden voor de steekpartij. S. wordt beschuldigd van poging tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het staat vast dat 'haat jegens buitenlanders' zijn drijfveer was.

De neergestoken wethouder Henriette Reker. Beeld afp
De neergestoken wethouder Henriette Reker.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden