Neergegooid en achtergelaten

Wat hebben een dozijn vuilniszakken, een versleten laminaatvloer, resten van een wietplantage, twee dode schapen en een oude koelkast met elkaar gemeen? Ze slingeren rond in Nederlandse natuurgebieden.

Boswachter Egbert Beens (48) maakt al veertien jaar zijn dagelijkse ronde door de Weerribben en de Wieden, waterrijke natuur- en recreatiegebieden in het noorden van Overijssel. Al vanaf het begin stuit Beens nu en dan op partijen huis- of bedrijfsafval, maar de laatste jaren gebeurt dat steeds vaker. 'In een weekend vinden wij op wel vijf, zes plaatsen rotzooi, vroeger was dat niet eens een keer per week.'


Uit een inventarisatie van Staatsbosbeheer blijkt dat de Nederlandse boswachters een onrustbarende toename van de hoeveelheid grofvuil constateren. Het bergen van dat afval kost Staatsbosbeheer naar schatting 500 duizend euro per jaar. Ook in natuurgebieden op gemeentegrond wordt steeds vaker gedumpt, stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten.


Nu, midden in zomervakantie, is het afvaldumpen op zijn hoogtepunt. 'In de vakantie hebben mensen tijd om te klussen in huis', zegt Beens. 'Vlak na de Kerst zie je hetzelfde.' Zijn collega Pauline Arends uit Drenthe trof onlangs een complete huisraad aan op een schijnbaar afgelegen open plek in het bos. 'Stoelen, banken, speelgoed, het hele ritueel.'


De beide boswachters vonden ook al meerdere malen drugsafval: resten van xtc-labs of wietplantages. Wie dit soort afval naar de vuilstort brengt, loopt meestal rechtstreeks in de armen van de politie. Logisch dus, dat mensen er op een illegale manier vanaf proberen te komen. Maar over de oorzaak van de toegenomen hoeveelheid 'gewoon' grofvuil in de natuur, tasten instanties in het duister.


Sommige boswachters wijzen beschuldigend naar het systeem waarin inwoners geen vaste afvalstoffenheffing betalen, maar elke keer dat ze naar de vuilstort rijden, afrekenen. Veel kleine en middelgrote gemeenten buiten de Randstad zijn de afgelopen jaren overgegaan op dit systeem. Het steeds moeten trekken van de portemonnee zou mensen ertoe aanzetten hun afval in de natuur te dumpen.


Afvalstorters worden zelden betrapt. Misschien is dat wel de belangrijkste oorzaak van de toegenomen dump. Een ijverige Friese boswachter vatte vorige maand een vrouw in de kraag die in de bossen rond Weststellingwerf een grote hoeveelheid tuinafval had achtergelaten. Zij kwam er vanaf met een waarschuwing van de politie. De boer die in mei dit jaar een grote partij aardappelen en uien stortte in het Kathedralenbos bij Almere, gaf zich zelf aan bij de politie. Hij wacht nog op een rechtszaak.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden