Neem voorbeeld aan Eddaoudi

Tijd om excuses aan allochtonen aan te bieden

Wat is het verschil tussen de vrijheid van meningsuiting en wildplassen? In het publieke debat worden beide regelmatig met elkaar verward. Vooral op internet bezondigen talloze mensen zich aan wildplassen: lekker de boel laten lopen, dan ben je ervan af. Wat kan het nou schelen dat het stinkt?

Het is daarom hoog tijd de vrijheid van meningsuiting terug te plaatsen in de democratische ladder waar zij in een volwassen democratie thuishoort.

Vrijheid
Trede 1 is de vrijheid van meningsvorming. Inwinnen van informatie en afweging van diverse gezichtspunten. Anders heb je geen mening, maar slechts een voormening, in de woorden van de socioloog Abram de Swaan: een eerste ruwe intuïtie die tot een mening kan uitgroeien.

Na de vrije meningsvorming volgt trede 2: de vrijheid van meningsuiting, genoegzaam bekend.

Door dus naar trede 3: vrije meningsuitwisseling in een publiek debat. Zonder uitwisseling is meningsuiting betekenisloos: wat heeft het voor zin vrijelijk meningen te uiten als niemand naar elkaar luistert en niemand elkaar aan het denken zet?

Op meningsuitwisseling volgt trede 4: meningsherziening. Dankzij het debat leren we een probleem vanuit meer perspectieven te bezien. We gaan de zorgen, angsten en problemen van anderen begrijpen, of krijgen meer zicht op hoe we anderen onbedoeld kwetsen.

Vrijheid van meningsuiting is kortom alleen hoogstaander dan wildplassen wanneer ook de vrijheid van vorming, uitwisseling en herziening van meningen worden gegarandeerd en gekoesterd.

Voorbeeld
Zo bezien kunnen we allemaal een voorbeeld nemen aan geestelijk verzorger Ali Eddaoudi, de geestelijk verzorger wier benoeming PVV, VVD en CDA wegens inmiddels herziene meningen willen blokkeren.

Eddaoudi was eerder kritisch over de missie in Afghanistan, maar, ‘door de lessen en bivaks waarbij de speccers da - gen in de kou buiten sliepen, kreeg hij respect voor de soldaten die dit dag in, dag uit doen’, aldus zijn vrouw Rabi (Trouw, 10 april). ‘Zijn visie op uitzending veranderde doordat hij er nu met een andere bril naar keek en de jongens en meisjes sprak die met de beste intenties hieraan begonnen.’

Profileren
Je zou verwachten dat politieke partijen die zich profileren op de vrije meningsuiting, ook de vrijheid van meningsherziening met hand en tand verdedigen. Mensen die hun mening veranderen, moet je in een democratie niet verketteren, maar koesteren.

Het zijn interessante lieden: de democratie doet iets met ze. Dat Eddaoudi anders over het leger is gaan denken, is voor de functie van geestelijk verzorger interessant. Hij begrijpt de sceptici en critici immers van binnenuit. De argumenten die hem ooit overtuigd hebben, kunnen anderen mogelijk ook overtuigen. Dat maakt hem misschien nog wel geschikter voor die functie dan iemand die nooit van mening is veranderd.

Verdedigen
Aan staatssecretaris Jack de Vries de taak om deze vrijheden van Eddaoudi te verdedigen. Maar in plaats daarvan zet die hem onder druk om op te stappen. Gelukkig doet Eddaoudi dat niet. De Vries vindt Eddaoudi zelf wel geschikt, maar mompelt dat er geen draagvlak meer zou zijn, in plaats van zelf draagvlak te creëren.

Dunne thee! Waarom ziet De Vries willoos toe hoe zijn mede- CDA’ers zich voor het karretje van de VVD en de PVV laten spannen? Is dat omdat Eddaoudi Balkenende ‘minder dan een deurmat’ heeft genoemd?

Hondje
Heeft iemand naar de context van die uitspraak gekeken? Eddaoudi schreef in 2006: ‘U bent wel eens het schoothondje van Bush genoemd, maar ik zal u zeggen dat ik u nog geen deurmat waardig vind!’ Schoot - hondje is een te positieve benaming, zegt Eddaoudi hier, zoals destijds heel veel mensen zeiden. Is dat nu zo’n belediging? Nog kortzichtiger is het dat Eddaoudi’s verdediging van het recht om geen handen te schudden, wordt aangezien voor zijn eigen mening over handen schudden.

Het is moeilijk hier geen racisme in te zien. Zou dit ook allemaal gebeurd zijn als het een christelijk geestelijk verzorger was geweest die de deurmatmetafoor had gebruikt of curieuze ideeën van zijn geloofsgenoten had uitgelegd aan derden?

Tegenstelling
Omdat dit allemaal ook nog in een tegenstelling tussen moslims en nietmoslims wordt getrokken, voel ik me genoodzaakt te doen wat ook vaak van Nederlandse moslims gevraagd wordt: ik bied hierbij mijn excuses aan voor het lompe gedrag van mijn mede-autochtonen.

Sorry mensen, ik vind het ook niet om aan te zien. Ik doe nadrukkelijk afstand van deze ‘Nederlandse gemeenschap’.

Jack, recht je rug! Wijs VVD’ers en PVV’ers op het recht van vrije meningsherziening, en spreek CDA’ers streng toe op hypocrisie, racisme en lange teentjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden